Hlavní obsah

Odvážné hasičky zpřestřily oslavy v Ujčíně na Klatovsku

Novinky, Jan Kaše

Ujčín oslavil sté výročí založení sboru dobrovolných hasičů. Samozřejmě nemohla chybět ani ukázka stříkačky z roku 1906.

Foto: Jan Kaše

Ženy-hasičky v akci: pokud se má dobře nasát, musí se pořádně ponořit

Článek

V sobotu 17. května proběhly v Ujčíně u Kolince oslavy, které připomněly stoletou existenci zdejšího hasičského sboru.

Starosta městyse Kolinec Pavel Princ při slavnostním zahájení uvedl, že sbor dobrovolných hasičů v Ujčíně byl založen v roce 1914 z iniciativy učitele Maška. O rok později bylo započato s výstavbou hasičské kůlny (zbrojnice). Hasiči vždy sehrávali důležitou roli v životě obce.

„Počátkem července tohoto roku, vyvstala veliká starost sboru dobrov. Hasičů – když již dříve Plánická župa hasičská oznámila, že se bude pořádat okrskový sjezd hasičský v Ujčíně dne 17. července 1932. K tomuto pořádání bylo o řádné místo postaráno, byl to sad u čí. pop. 6 v Ujčíně. Dostalo se našemu sboru pochvaly od pana župního jednatele, týmž byl pan Karel Dušek, učitel z Plánice,“ dočteme se v Pamětní knize obce Ujčín.

Hasiči v Ujčíně mohou být na sebe pyšní i v současné době. Pomáhají při povodních, likvidují požáry, i přes nedostatek finančních prostředků udržují techniku v chodu a samozřejmě organizují i společenský život v obci.

I samotné oslavy byly společenskou událostí, na kterou zavítaly desítky lidí. Po slavnostním nástupu se rozběhla okrsková hasičská soutěž. Štafetu 4 krát 100 metrů, jejíž součástí jsou překážky, přenášení hasicího přístroje a rozvinutí hadic, nejlépe zvládlo družstvo z Mokrosuk. V hasičském útoku bylo nejrychlejší družstvo z Jindřichovic. Celkovým vítězem se pak stalo družstvo z Jidřichovic, druhou příčku obsadil Kolinec a na třetím místě skončily Mokrosuky.

Nutno podotknout, že o zábavu se postaraly i ženy – hasičky. Ty dokázaly, že jsou schopny zvládat velice náročné úkoly, jako například zprovoznit a rozpohybovat ruční stříkačku z roku 1906.

Samozřejmě se také zúčastnily hasičského útoku, při němž musely pospojovat a rozvinout veškeré hadice, nasát do nich vodu a dobře zamířit na terč. Když si uvědomíme, že při teplotě necelých deset stupňů se s maximálním nasazením a odvahou vrhaly do nádrže s ledovou vodou, aby co nejrychleji a správně nasály vodu, zaslouží si skutečné uznání. A celkovými výsledky příliš nezaostávaly za svými mužskými protějšky.

Reklama

Výběr článků

Načítám