Hlavní obsah

Odpoledne s medvídkem Tomem ve zlínském parku Komenského

Novinky, Jitka Zvolská

Nadace Tomáše Bati a projekt Živý Zlín společně seznamují zlínské děti hravou formou s osobností Tomáše Bati. Ve čtvrtek 15. června 2017 se uskutečnilo v Knihomodulu Baťa první odpoledne s medvědem Tomem.

Foto: Josef Řezníček

Knihomodul Baťa ve zlínském parku Komenského

Článek

Na děti čekal zábavný program, který byl inspirován novou dětskou knihou BAŤOvídky – Příběh medvěda Toma.  Prvního čtení BAŤOvídek v parku se ujal Pavel Vacek, herec Městského divadla Zlín. V příjemném prostředí parku Komenského, na dekách, uprostřed zeleně a ve stínů stromů se děti zaposlouchaly do příběhu medvěda Toma.

Ten žije v lese Zlínovod a vyrábí boty. Má sen stát se jednou také velkým horským medvědem. Objevuje jiné lesy a společně se svými přáteli – zajíci, liškami a dalšími zvířátky z lesa, zažívá nevšední příběhy.

Během odpoledne se uskutečnila čtyři čtení, kterých se průběžně účastnily desítky dětí a rodičů.

Pro děti byly připraveny i další hry, malování na obličej a soutěž o nakreslení své vysněné boty. Vítězové byli oceněni zmíněnou knihou BAŤOvídky. 

„Tato odpoledne plánujeme uskutečnit častěji. Je to pro nás nový způsob práce s knihomodulem Baťa a jeho zapojením nejen do veřejného prostoru, ale zejména do komunitního života ve Zlíně. Velmi si vážím té možnosti spolupracovat s projektem Živý Zlín. I na základě reakcí rodičů a dětí během dnešního dne se stále utvrzuji v přesvědčení, že odkaz Baťa je pro mnohé pořád neznámý a má lidem co nabídnout. Pro mnohé Baťa pořád znamená jen boty, ale ta podstata je úplně jinde. Například i ve schopnosti sdílení během takového odpoledne, jako je to dnešní,“ dodala projektová manažerka Nadace Tomáše Bati, Gabriela Culík Končitíková. 

Nadace Tomáše Bati otevřela pro obyvatele Zlína alternativní knihovnu tzv. Knihomodul Baťa, který je určen ke sdílení literatury na téma Baťa a k šíření odkazu Baťa skrze další aktivity, které se v něm uskutečňuji -  například dětské odpoledne s medvědem Tomem.  

„Když vidím ten dnešní ruch kolem knihomodulu Baťa, napadá mne upravit jedno z hesel Tomáše Bati, které to vystihuje přesně: „Bez lidí okolo modulu a těchto aktivit, by byl modul jen hromada železa a dřeva, ten život tomu dávají až lidé. Jsem velmi rád, že máme možnost k veřejnosti promlouvat skrze moduly. Je to nové netradiční řešení, které lidi zaujme a které se opravdu stává místem pro sdílení,“ dodal Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati.  

„Už nyní společně s Janou Kubáčovou, manažerkou projektu Živý Zlín, plánujeme další společné aktivity, jak ten odkaz Baťa dostat pod kůži co nejvíce lidem. Těšit se můžete například na baťovské letectví a další,“ dodala Gabriela Culík Končitíková. 

Knihomodul Baťa bude součástí parku Komenského ve Zlíně až do konce letošního září. Podrobnosti o plánovaných aktivitách v něm najdete na webové stránce Nadace Tomáše Bati. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám