Hlavní obsah

Od Belvederu po Bastei aneb Nejkrásnější vyhlídky Labských pískovců

Novinky, Vratislav Konečný

Vlaky na trati Praha - Drážďany zrovna jako loď mířící k Hřensku vypadají jako miniatury z modelové železniční krajiny. Stojím u pískovcového zábradlí vyhlídky Belvederu u Labské Stráně a dívám se na část největšího labského kaňonu.

Foto: Vratislav Konečný

vyhlídka od výtahu u Bad Schandau

Článek

Belveder je naše nejhezčí vyhlídka na říční kaňon, Sasové jsou na tom podstatně lépe, mají mnohem větší rozhled. Protější strání nad obcí Dolní Žleb prostupují pískovcové věže, jejich názvy si čtu na informační tabuli.

Belveder u Hřenska

U Děčína začíná hluboké říční údolí Labe, táhnoucí se k Hřensku a pokračující do saských pískovcových měst. Hřensko je nejníže položenou osadou. Mohutné pískovcové bloky tyčící se nad Labem dosahují výšek přes sto metrů. Tady se rozpadají obří pískovcové tabule, jejich devastace je natolik velká, že na mnoha místech vytvářejí skalní města nebo osamocené věže.

Pohled z plošin nad řekou je úchvatný, tok pod vámi se zdá jako stužka mezi smaragdovými lesy natažená. Výhled Belveder na více než 130 metrů kolmé pravobřežní skále zbudoval roku 1711 majitel panství hrabě Karel Clary-Aldringen.

Na konci větší terasy nechal vtesat do skály umělou jeskyni, mezi terasami stával letohrádek. Nyní je tu hotel s vyhlídkou na stolové hory Kaiserkrone a Zirkelstein. Před více než 200 lety se tu konaly velkolepé slavnosti, po požáru nedalekého bynoveckého zámku zájem opadl.

Na našem území již další podobná vyhlídka není.

V Sasku u města Bad Schandau ve vilové části Ostrau můžete vyjet stařičkým věžovým výtahem na vyhlídkovou plošinu, odtud je vidět na lázně a Labe od Falkensteinu, Schrammsteinu až ke Königsteinu. Z Bad Schandau jezdí Křinickým údolím historická, přes sto let stará žlutá tramvaj k výstupu na zdejší skalní atrakci Kuhlstahll, Kraví stáj. Je to obří jeskyně v pískovci. Dalšími výhledovými body jsou dvě proti sobě stojící stolové hory.

Stolové hory

Königstein  je obrovská barokní pevnost, s několika muzejními expozicemi a restauračním zařízením. Sloužila i jako vězení, založena byla českým panovníkem Václavem I.

Protější Lilienstein je nejhezčí saskou stolovou horou s množstvím vyhlídek. Restaurace je tu také, otevřena od dubna do října. Výstup se odmění těmi nejhezčími vyhlídkami na Saské Švýcarsko a české hraniční hory.

Poslední zastávkou je Bastei, česky Bašta

Nejhezčí cesta sem vede po řece, já jezdím z Königsteinu do Rathenu. Bastei se tyčí 194 metry nad labskou hladinou a nabízí nádherné výhledy. Pro Sasy je jednou z největších turistických atrakcí, hlavně pak skalní most. Basteibrücke postavili  jako turistickou atrakci v roce 1851, je dlouhý 76 metrů a vede přes hlubokou propast Mardertelle (Kuní díra) ke zbytkům skalního hradu Neurathen. Nečekejte nic velkého, ale za pár euro vyhlídka rozhodně stojí.

Z mostu se otevírají výhledy na mohutné věže skalního města, na druhou stranu na Labe. Od restaurace, kde je velká vyhlídka, je vynikající pohled na Lilienstein. Dále uvidíte na pevnost Königstein, nebo na další stolovou horu Pfaffenstein.

Ve směru k Pirně a dále Drážďanům se Labe srovnává do široké nivy.  Začínají tu na pravém břehu vinice, s dobrým vínem.

Reklama

Výběr článků

Načítám