Hlavní obsah

Nymburský Postřižinský pivovar oslavil 120. výročí od uvaření první várky

Novinky, Jan Řehounek

V pondělí 19. března, přesně na den, oslavil nymburský Postřižinský pivovar 120. výročí od uvaření první várky v tehdy novém, dodnes fungujícím pivovaru.

Foto: Jan Řehounek

Pohled na nymburský pivovar

Článek

Tradice pivovarnictví v Nymburce se píše už od jeho založení v roce 1275. V roce 1327 obdrželo město od Jana Lucemburského výsadu mílového práva – v okruhu jedné míle nebylo dovoleno vařit pivo. V roce 1741 si měšťané založili Institut společnosti váreční, od něhož byl už jen krůček k založení Měšťanského pivovaru. Ten byl ustaven k 1. lednu 1785 – pivo se vařilo v přestavěném objektu tzv. Kamenného domu v dnešní Soudní ulici.

Když už ve stísněných prostorách nebylo možné rozšiřovat výrobu, změnil se Městský výbor právovárečný na společnost s ručením omezeným Nymburský pivovar. V roce 1895 začala společnost stavět nový pivovar na nymburském Zálabí, který byl zprovozněn na svátek svatého Josefa 19. března 1898.

Výstav v prvním roce provozu byl 17 780 hektolitrů piva. Ve 30. letech 20. století již přes 30 000 hektolitrů.

Obě světové války samozřejmě rozvoj zbrzdily, ani první roky po znárodnění nebyly zrovna příznivé. Ale v roce 1972 už pivovar dosáhl poprvé výstavu 100 000 hektolitrů piva.

Nyní je pivovar soukromou společností, která se může pyšnit nejen značkou úzce spjatou s osobností spisovatele Bohumila Hrabala, který v pivovaru vyrůstal, vynikajícími a na degustačních přehlídkách oceňovanými pivy s názvy Něžný barbar, Bogan či Jubilejní ležák, ale například i sládkem, který byl v roce 2016 vyhlášen Sládkem roku. I jeho zásluhou v roce 2017 pivovar vystavil 157 168 hektolitrů.

V moderní varně pivovaru uvítal k oslavě významného výročí, doprovozené smyčcovým kvartetem pod vedením Arnolda Smrtky, několik desítek přátel ředitel Pavel Benák. Pak Jiří Černý, člen Společnosti přátel starého Nymburka, zasvěceně pohovořil o historii pivovaru. Markéta Tomčíková, vedoucí odboru kultury MěÚ Nymburk, jménem radnice poděkovala všem zaměstnancům pivovaru a vyslovila přesvědčení, že se mu bude dařit i nadále jako doposud. Vrcholem setkání bylo požehnání pivovaru i pivu, provedené otcem Gabrielem z řádu Křižovníků s červenou hvězdou.

Posvěcený Jubilejní ležák pak společně všichni ochutnali.  

Reklama

Výběr článků

Načítám