Hlavní obsah

Novinka v obchůdku Pavilonu skla v Klatovech – vázy inspirované motýlími křídly

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

O víkendu 6. a 7. června začal obchůdek v klatovském Pavilonu skla prodávat modrou sérii váziček inspirovaných lötzovskou secesí a hned v neděli byla možnost si je vyzkoušet při akci Secesní aranže květin s Jarkou Papežovou „v ostrém provozu“. A květiny jsou v nich nádherné.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Novinka v obchůdku Pavilonu skla v Klatovech – vázy inspirované motýlími křídly

Článek

„Více než sto let staré secesní dekory firmy Johanna Lötze vdova inspirované různými přírodními motivy jsou elegantní i nápadité a jejich jemný kovový lesk (iris) jim dodává jistý přídech tajemna. A toto vyzařování podtrhují i jejich názvy vycházející přímo z přírody (Papillon – dekor motýlích křídel, Phänomen – škála stylizovaných přírodních jevů, Cytisus – čilimník) nebo z antické řecké mytologie (Asträa/Astraia – řecká bohyně čistoty a nevinnosti, Argus/Argos – stooký pastýř hlídající milenku boha Dia či Delphi/Delfy – místo zrcadlící odrazy budoucnosti). Secesní lötzovská skla jsou již po dlouhá desetiletí sama inspirací nejen pro sklářské výtvarníky," uvedla kurátorka PASKu PhDr. Jitka Lněničková.

„Návštěvníci Pavilonu skla v Klatovech se často ptají, zda se podobná skla vyrábějí a kde se dají koupit, a tak jsme se rozhodli vyjít tomuto zájmu vstříc a speciálně pro obchůdek v pavilonu jsme nechali vyvzorovat a vyrobit jednoduché válcovité vázy, jejichž výzdoba vychází především z dekoru Papillon. Tento dekor je ve stálé expozici pavilonu zastoupen v mnoha variantách a patřil kolem roku 1900 k nejpopulárnějším v produkci sklárny v Klášterském Mlýně. Každá z těchto tvarem jednoduchých válcovitých je číslovaným originálem, protože jejich dekory nejsou nikdy stejné. Jsou vyrobené ve sklářské manufaktuře Petra Červeného ve Florianově huti u České Lípy," dodala Jitka Lněničková.

Reklama

Výběr článků

Načítám