Hlavní obsah

Nové muzeum v Dolních Vítkovicích nese jméno Milana Dobeše

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové muzeum nesoucí jméno jednoho z nejvýznamnějších evropských představitelů konstruktivismu a průkopníka výtvarných kinetických Op-Art objektů Milana Dobeše bylo otevřeno 13. července v ostravských Dolních Vítkovicích. Milan Dobeš Muzeum vzniklo v multifunkční aule Gong.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.7.2017 Nové Milan Dobeš Muzeum bylo otevřeno v Dolních Vítkovicích. Milan Dobeš: Terč - 1960

Článek

Účastníky slavnostní vernisáže přivítal výkonný ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela. Představil kurátory nově založené instituce Milan Dobeš Muzeum Jana Světlíka a Zdeňka Sklenáře a autora Milana Dobeše.

„Milan Dobeš (nar. 29. července 1929) je československý žijící umělec a významný reprezentant geometrické abstrakce. Je autorem manifestu dynamického konstruktivismu a muzeum s jeho jménem tedy logicky představuje klíčové práce evropského umění,” řekl v úvodu vernisáže předseda správní rady Svetlík Art Foundation a hlavní majitel Vítkovice Holding a Cylinders Holding Jan Světlík.

Prostor nového muzea je rozdělen do sedmi částí, z nichž čtyři jsou věnovány právě Milanu Dobešovi a zbývající dalším autorům.

Přesněji jde o téměř 200 exponátů z děl Milana Dobeše, ale i Josefa Alberse, Richarda Anusszkiewicze, Getulia Alvianiho, Richarda Paula Lohseho, Güntera Fruhrtrunka, Gyuli Kosice, Francoise Morelleta, Bridget Rileyho, Henryka Staszewskeho, Riszarda Winiarskeho, Viktoria Vasarelyho, Andyho Warhola či Jiřího Koláře. 

Práce zapůjčili privátní sběratelé a nadace Svetlik Art Foundation. Mimo výtvarná díla zahrnující koláže, grafiky, a světelně-kinetické objekty jsou součástí expozic i projekce filmu o životě Milana Dobeše. Nechybí ani hudební expozice s ukázkou nočních světelných kinetických programů, jimiž se Milan Dobeš rovněž zabýval a s nimiž absolvoval v roce 1971 turné American Wind Symphony Orchestra.

„Na vzniku Milan Dobeš Muzeum v Dolních Vítkovicích se podílel i samotný autor většiny z vystavovaných děl Milan Dobeš, což pomyslně navrací tohoto autora zpět do Česka. Rodák z Přerova odešel studovat výtvarné umění na Slovensko, kde také po absolvování Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě dlouhá léta působil a dodnes žije. Díky jeho tvorbě je geometrická abstrakce, kterou začal tvořit v období Op-Artu, je Milan Dobeš dnes celosvětově uznávanou osobností. Těžištěm jeho tvorby je geometrická abstrakce, kterou začal tvořit v roce 1959, a u níž pak zůstal po celý svůj umělecký život,” dodal Jan Světlík.

„Na Ameriku, kde jsem rok pracoval, vzpomínám v dobrým. Přesto se necítím být Američanem. Narodil jsem se v Československu. Jsem Čechoslovák. Nejvíc se ale cítím jako Evropan... Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na vzniku muzea podíleli. Panu Světlíkovi, panu Sklenářovi a dalším. Víte, já měl strašný strach, jak to tady urobí. Ale urobili to fantasticky. Má to vysokou úroveň. Děkuji!” řekl Milan Dobeš. 

Nové Milan Dobeš Muzeum budou provozovat právě Dolní Vítkovice, které tak podle slov výkonného ředitele DOV Petra Koudely, rozšíří portfolio návštěvnicky atraktivních míst o jedinečnou galerii s výtvarnými klenoty.

Milan Dobeš Muzeum je otevřeno od 14. července denně a návštěvníci budou mít možnost si objednat prohlídku s průvodcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám