Hlavní obsah

Noční prohlídky na Karlštejně připomenou život Karla IV.

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek a v sobotu 16. a 17. srpna se na Karlštejn vrátí císař Karel IV. se svými manželkami, synem Václavem, otcem Janem Lucemburským a dalšími historickými postavami. Karlštejn tak ožije nočními prohlídkami s motem Ať žije král! Ať žije císař! aneb Životem Karla IV.

Foto: Národní památkový ústav

Noční prohlídky Ať žije král! Ať žije císař!

Článek

Jeden z nevýznamnějších panovníků našich dějin, císař a král Karel IV., by v letošním roce oslavil své 703. narozeniny. Při této příležitosti se na Karlštejně zvonu odehrají noční prohlídky Ať žije král! Ať žije císař!, které připomenou v deseti zastaveních nejdůležitější milníky císařova života.

Již podtitul nočních prohlídek "Životem Karla IV." napovídá, že budou ožívat scény ze života císaře od jeho narození 14. května 1316 do jeho smrti 29. listopadu 1378.

„Máme velkou radost, že se nám podařilo připravit akci, na kterou se lidé vrací, dozví se něco z historie a života císaře, současně je pobavíme a na závěr odcházejí mnohdy vemi pohnuti a dojati,” uvedla hlavní koordinátorka nočních prohlídek Marie Weberová.

Noční prohlídky začínají v 19:00 každých 30 minut a to až do 22:00. Na Karlštejně se letos odehrají již po třetí a za poslední dva ročníky si na hrad našlo cestu za poznáním na 1400 návštěvníků.

„Sice se vždycky všichni zájemci na prohlídku dostanou, ale některé časy jsou již téměř plné. Proto doporučujeme rezervaci na tel č. 777 464 726 nebo 311 81 617, případně online nákup vstupenek na našich webových stránkách www.hrad-karlstejn.cz,” dodala Marie Weberová.

Podle zástupkyně kastelána hradu Karlštejn Lenky Šimonové se první ročník nočních scénických prohlídek na Karlštejně uskutečnil už v roce 2010, a i když se příběhy mění, vždy se nějak točí kolem hlavní postavy - císaře Karla IV. Noční prohlídky na Karlštejně jsou každoročně připravovány velmi dlouhou dobu dopředu a podílí se na nich na 35 účinkujících a zaměstnanců hradu.

Další informace o akcích je možné nalézt na webových stránkách hradu www.hrad-karlstejn.cz nebo instagramu či facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám