Hlavní obsah

Nejlepší trentinské dobroty na jednom místě na tradičním podzimním gastronomickém festivalu

Novinky, Roman Mašín

Za pochoutkami jezdí do severní Itálie čím dál více našich turistů. Jednou z nejvyhlášenějších oblastí je Trentino, bývalá nejjižnější část c. k. monarchie. Na podzim lze ve známém středisku Riva del Garda ochutnat nejvybranější regionální dobroty na jednom místě na festivalu Garda con Gusto.

Foto: Roman Mašín

Brokolice z Torbole roste pouze u jihovýchodní stěny Monte Brione, která akumuluje teplo a usměrňuje větry. Brokolice se tak sklízí až v lednu.

Článek

Severní cíp jezera Garda není unikátní jen svou krásnou přírodou, křišťálově čistou vodou a větrem, oceňovaným jachtaři. Zdejší kraj je vyhlášen i vybranými lahůdkami a skvělou gastronomií.

A aby návštěvníci nemuseli objíždět celý region, i když také to má své neopakovatelné kouzlo, připravují místní vždy na závěr letní sezóny takovou třešničku na dortu. Tou je gastronomický festival Garda Con Gusto, tedy Garda s chutí.

Produkty a pokrmy od těch nejlepších

Festival se koná v centru města Riva del Garda ve zcela novém kongresovém areálu Palavela. Od 2. do 4. listopadu se stane skutečným středobodem místních labužnických zážitků. V jednotlivých stáncích budou, jako každoročně, nabízet přímo producenti to nejlepší z místních pochutin.

Ne, v žádném případě se nejedná o průmyslově vyráběné potraviny. Své stánky tu mají řezníci, sedláci, pekaři a také družstvo Agraria, které sdružuje některé místní producenty olivového oleje a vinaře. Ale to není všechno. Představí se tu také třeba místní gastronomická škola a skutečným trhákem jsou show a workshopy s několika špičkovými šéfkuchaři, včetně například Alberta Faccaniho, který se pyšní dvěma hvězdami Michelin.

Tak chutná trentinská Garda

U stánků jednotlivých producentů může každý nejen ochutnat ale hned si i zakoupit třeba špičkový olivový olej. Zdejších 7 registrovaných výrobců nabízí jedny z nejkvalitnějších na světě. Také ryze místní pochoutka carne salada je vyhledávanou dobrotou. Jedná se o hovězí maso, naložené do soli a koření, které se podává nakrájené na tenké plátky syrové nebo grilované.

Zcela unikátní je brokolice z Torbole. Tedy zelenina, která se tu sklízí v lednu a zpracovává se celá včetně listů. Samozřejmě nesmí chybět ani po celé Itálii vyhlášené kaštany z Campi a různé výrobky z nich. A v neposlední řadě víno. Od šumivého Trentodoc až po výjimečné dezertní Vino Santo. To se lisuje ze sušených hroznů, kvasí celé 2 roky a pak dalších až 10 let zraje v dřevěných sudech.

Ani letos nebudou chybět sýry, ryby nebo třeba špičkové těstoviny Felicetti. Ty sice pocházejí z jiného trentinského regionu ale bez nich se v Itálii ti nejlepší šéfkuchaři neobejdou.

Cesta přímo ke zdroji

Pokud se návštěvníci přece jen rozhodnou trochu cestovat, není problém v okruhu 20 kilometrů navštívit některé producenty přímo u nich doma. Družstevní supermarket Agraria, vinařství Cantina Toblino, biovinařství Cantine Torboli nebo rodinné vinařství a pálenice Pisoni nabízejí i ochutnávky a prohlídky.

Čerstvé ovoce a zeleninu a nejen to nabízí také třeba statek Maso Giare. Naprosto skvělé jsou třeba jejich kiwi a jablečný mošt. Ve známém údolí Valle di Ledro najdete v řeznictví Macelleria Cis údajně nejlepší carne salada vůbec.

Jak na festival

Samozřejmě se dá předem rezervovat vstupenky přes webové stránky, ale není problém je zakoupit na místě. Základní vstupné je 12 eur a je v něm i jeden předkrm, lahev vody a jedna sklenka šumivého vína Trentodoc.

Cesta autem z Prahy trvá zhruba 7,5 hodiny.

Další informace: www.gardacongusto.it

Reklama

Výběr článků

Načítám