Hlavní obsah

Návštěvníci Muzea Šipka se vrátí do pravěku

Novinky, Josef Zajíc

Ve Štramberku vzniklo nové Muzeum Šipka. Milovníci pravěku a archeologie ho najdou poblíž náměstí v budově bývalých masných krámů, které dříve fungovalo jako městské infocentrum. Muzeum Šipka je pobočkou Muzea Novojičínska, které je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje.

Foto: Zdroj: Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Nové Muzeum Šipka. V provozu od 2. června 2020

Článek

Nová expozice se věnuje nálezům na vrcholu Kotouč a jeskyni Šipka. Tuto lokalitu světově proslavil nález čelisti neandrtálského dítěte. Originál tohoto vzácného exponátu zničil požár na konci druhé světové války, a tak návštěvníci uvidí jeho věrnou kopii.

„Vápencový vrch Kotouč je světově proslulá lokalita, která si rozhodně zaslouží pozornost. Jsem proto rád, že ve Štramberku vzniká úplně nové Muzeum Šipka. Návštěvníci budou i díky propojení vědních oborů geologie a archeologie sledovat vývoj tohoto unikátního místa za posledních 200 milionů let,” řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

„Pravěký podmořský život byl v této lokalitě opravdu bohatý, naštěstí jej zakonzervoval bývalý podmořský útes. Vzniklo tak světově unikátní naleziště paleontologických pozůstatků z období jury, kdy se vápencový útes tvořil. Jak tento svět kdysi vypadal, si mohou návštěvníci představit díky instalaci, která je součástí expozice,” řekl spoluautor projektu Pavel Stabrava.

Podle Lukáše Curyla je v muzeu také zajímavá replika známé jeskyně Šipka. Návštěvníci ji mohou obejít, vstoupit do ní a zhlédnout zajímavý videomaping, který ukazuje příběh pravěkých lidí. Dvoupatrová expozice muzea je také doplněna o fotografie a krátké filmy věnované mimo jiné významným osobnostem spjatým s výzkumy tohoto místa.

Nové interiéry a instalace expozice přišly na 6,4 milionu korun. Financovaly je evropské fondy. Budova muzea prošla v letech 2015-2017 stavebními úpravami, které si vyžádaly skoro 7,5 milionu korun. Na tyto práce přispěl Moravskoslezský kraj částkou 4,6 milionu korun. Zbytek hradilo ze svého rozpočtu Muzeum Novojičínska.

V Muzeu Šipka aktuálně platí epidemiologická opatření. Návštěvníci musí respektovat pravidla, jako například používání dezinfekce při vstupu do muzea a dodržování rozestupů. Proto se v prostoru muzea může pohybovat najednou 10 osob

Muzeum bude otevřeno denně od 2. června kromě pondělků každý den od 9 do 17 hodin.

V současnosti jsou veřejnosti v rámci Muzea Novojičínska přístupné další čtyři pobočky: Žerotínský zámek, Muzeum ve Frenštátě pod Radhoštěm, Centrum tradičních technologií - Cetrat Příbor a Zámek Kunín.

Sbírky všech poboček muzea dokumentují vývoj přírody a společnosti na území Kravařska, Lašska a Valašska, a to v oborech: botaniky, zoologie, entomologie, geologie, mineralogie a palentoologie, archeologie, historie, numismatiky, militárie, etnografie, výtvarného  umění, kamenných plastik  a stavebních artefaktů, keramiky a skla, nábytku, textilu, módy a starých tisků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám