Hlavní obsah

Na sfingy u Měděnce si na rozdíl od egyptské můžete vylézt

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptská sfinga, napůl zvíře, napůl člověk, v předpolí pyramid u Gízy je stále historickou záhadou, což se o rulových bizarních skalách u Měděnce říci nedá. Přírodní památka nacházející se pár set metrů od krušnohorské obce Měděnec ale přitahovala ještě před pár desítkami let značnou pozornost.

Foto: Vratislav Konečný

Měděnecké rulové sfingy

Článek

To tu okolí vypadalo podstatně jinak. Hlavním tahákem u výhledových skal byl proslulý hostinec zbudovaný v 70. letech 19. století s příznačným názvem U Sfingy (Sphinxbaude), neboť se nacházíme v sudetském kraji. Nyní už tu zastaví jen málo turistů, ponejvíce cyklisté.

Hostinec vzal za své, skály jen tak lehce nezničíš, a tak v zatáčce v lese u silnice na Mědník stále stojí pozoruhodné skalní útvary vzniklé mrazovým zvětráváním ruly. Počasí se se šutry na Krušných horách moc nemazlilo, ale trvalo to pár set tisíc let, než skalní kompakt zesfingovatěl.

Račte se nechat hostiti

Skály přitahovaly návštěvníky údolí, v němž protéká Ohře, takže výlety z Klášterce, Kadaně nebo mondénních Karlových Varů byly vítaným zpestřením pobytu. A kde se turistovi líbí, tam by měl mít také možnost spočinout u dobrého jídla, pití, popřípadě i možnost zastavit se na delší dobu.

Zprvu skromné pohostinství využilo turistické konjunktury, hotel jeho majitel E. Walenta v roce 1927 zrekonstruoval a nabízel hostům průchozím, jakož i školním výletům a spolkům levné pokoje s nádherným výhledem, skvělou kuchyní a originálními rakouskými, uherskými víny, pivo světlé i dunkel, a Plzeňský Prazdroj. Což se samozřejmě školních dítek netýkalo, pro ně byla k uhašení žízně voda stolní, minerální, popřípadě limonády.

Okolní města a dědiny nesly německé názvy, Měděnec/Kupferberg, Klášterec/Klosterle, Boží Dar/Gottesgab, a třeba Kadaň/Kaaden. Jedna z obcí nedaleko se nazývala Německé Kralupy/Deutsch-Kralup.

Skály se využívaly i jako lezecký terén. Idyla pohostinství skončila druhou světovou válkou.

Válkou vše skončilo

Nejprve hotel zabralo vedení SS jako rehabilitační a doléčovací středisko, kuchyně vyvařovala pro tábor Hitlerjugend v Horní Halži. Po válce byl hotel převážně opuštěn, začalo se zřizovat hraniční pásmo. Zbytky hotelu odstřeleného ČSLA v roce 1968 jsou patrny v porostu u silnice. Ale výhled je už jen ze skal, skvělý, na údolí Ohře a nekonečné protější lesy Doupovských vrchů.

K Měděnci a jeho podzemí je to kousek. Hornickou kapličku nad osadou znají všichni jako počáteční sekvenci případů majora Zemana.

Reklama

Výběr článků

Načítám