Hlavní obsah

Na Lanšperku turisté hledali skřítka Stromoucha i první posly jara

Novinky, Stanislava Dvořáková

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka v Ústí nad Orlicí přivítal meteorologické jaro tradiční turistickou akcí Hledání Stromoucha. Tak se v sobotu 1. března na start pochodu dostavil rekordní počet účastníků.

Foto: Stanislava Dvořáková

Informační tabule s plánky tras a zajímavými místy spolu s příjemným jarním ránem vítala rekordní počet účastníků z celé republiky i ze Slovenska.

Článek

Předjarní počasí, tradice a spokojenost s úrovní akce přivedla na start v Pivnici U Skoby v Ústí nad Orlicí nebývalý počet účastníků. Na jednotlivých trasách se zaregistrovalo celkem 530 sportovních a rekreačních turistů.

Na jarní procházku se vydali nejen ústečtí občané a z blízkého okolí, ale přijeli i zájemci z Prahy, Kolína, Liberce, Jihlavy, Hradce Králové, Trutnova, Hořic, Náchoda, Brna, Olomouce, Šumperka, Vyškova, Bruntálu, Kutné Hory, Žďáru nad Sázavou, Nového Města nad Metují - a také Kvetoslav Lumtzer z Popradu, který je pravidelným účastníkem nejdelších tras.

Nárůst počtu účastníků zaznamenaly zejména trasy na 10 km Ústí n. O. - Lanšperk, a to 180, a 15 km s odbočkou na Černovír (223). Trasa 25 km rozšířená o hrad Žampach měla 63 účastníků, 35 km vedoucích až přes Letohrad 30 a 50 km s návratem přes Skuhrov a Dl. Třebovou 25 zdatných turistů. Devět účastníků akce se pak účastnilo formou hvězdicového pochodu.

Na základě předaného plánku s upozorněním na zajímavá místa doprovázela účastníky probouzející se krásná příroda Orlického Podhůří s nezbytným doprovodem, na kontrolní stanicí v hostinci na Podhradí přímo pod zříceninou hradu, dobromyslného skřítka Stromoucha. Ten podle pověsti žije odedávna na lanšperském hradě s babičkou a představuje maskota sboru pro záchranu tohoto hradu.

Na rekreační trase 10 a 15 km, která se stala jakousi důkladnou jarní procházkou, se bylo možné setkat s celými rodinami i s malými účastníky, kdy si tatínek v cíli posteskl: „Byly to místy nervy, když nejmenší naříkal, že ho bolí nožičky a nechtěl jít dál. Nakonec jsme to všichni zvládli a jsme tady!”

Objevily se i rodiny s nejmladšími účastníky v kočárcích, ale také turisté důchodového věku se strečinkovými holemi. Všichni včetně doprovodu zvířecích mazlíčků (čivava v náručí majitelky) však dorazili do cíle v Pivnici U Skoby s úsměvem a spokojeni s programem. Výtka patřila jen počasí, kdy bylo konstatováno, že na Lanšperku to byl "fičák" jaksepatří.

Odměnou všem byl účastnický list, turistické vizitky, pochodnické vydání Sborového listu a tradiční perníček tentokrát v podobě zasněženého stromečku, který byl představou aspoň nějaké vzpomínky na letošní nepovedenou zimu. Sportovní turisté si ještě orazítkovali své knížky pochodových záznamů o absolvovaných kilometrech v roce 2014.

Do připraveného sešitu se pak zapisovala hodnocení akce. Všechna letošního roku i let minulých vyzněla stejně: Vynikající akce - moc se mi líbila. Poprvé, ale jsem moc spokojená jak s organizací, tak se zajímavou trasou. - Po pročtení záznamů se nebylo třeba divit, proč počet účastníků tak markantně každým rokem narůstá.

Nezapomnělo se ani na závěrečnou tečku v podobě chutného menu a řízného moku. A tak v duchu čtyřverší na rozloučení - Světu vládne březen, Stromouch byl nalezen. Příští rok se znova na Lanšperku schová - odcházeli účastníci s předsevzetím, že za rok přijdou zase.

Reklama

Výběr článků

Načítám