Hlavní obsah

Na horách jsou závěje sněhu, v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí závěje bledulí

Novinky, Dana Ehlová

Zatímco na svazích Orlických hor stále ještě zůstává spousta sněhu, v podhůří se začíná hlásit jaro. Důkazem je zámecký park v Kostelci nad Orlicí, kde po roce opět rozkvetly bledule, sněženky, talovíny, podléšky, krokusy, petrklíče i čemeřice.

Foto: Hana Růžičková

Bledulový ráj v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí.

Článek

Zejména bledule tvoří doslova závěje, protože jich opět vykvetly tisíce, spíše však desetitisíce, takže v těchto dnech pokrývají rozsáhlou část parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí o úctyhodné ploše zhruba jednoho hektaru.

Není divu, že takové množství bílých květů láká každoročně velké množství milovníků přírody a kytiček ze širokého okolí. Pozornost návštěvníků přitahují také obrovské plochy žlutě svítících talovínů, samozřejmě také petrklíče, sněženky, krokusy, irisy skalkové nebo čemeřice.

Potěšit se jimi přišla i Hana Růžičková, která do éteru vyslala vzkaz a pozvánku k procházce kosteleckým zámeckým parkem: „Už je to tady! Jaro se neodvratně blíží. Park se rozzářil bílou a žlutou jarní barvou. Bledulky už vytvořily náááádherné bílé koberce na všech lokalitách, talovíny rozsvítily roh odbočky ke trati sluníčkovou žlutou, modře vykukují podléšky ve stráni u podchodu, sněženky už také všude rozkvetly, na stráni pod schody se derou na svět petrklíče a nad schody v alpinu vykvetly krokusy a krásné čemeřice.‘

A tak, přestože se podle předpovědi o víkendu zřejmě ochladí, kvetoucí zámecký park v Kostelci nad Orlicí bude mít své brány otevřeny.    

Reklama

Výběr článků

Načítám