Hlavní obsah

Na cestu kolem světa se vydali účastníci letního příměstského tábora v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Příběhy z Asie, Afriky, Ameriky a Evropy lze prožít od 21. do 27. července se studenty univerzity Swansea ve Walesu na letním příměstském táboře pořádaném Rodinným centrem Srdíčko v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Inspirací pro letní příměstský tábor RC Srdíčka byl román francouzského spisovatele Julise Verna.

Článek

Na základě programu Evropské unie Mládež v akci přijelo do Ústí nad Orlicí pět zahraničních studentů univerzity v Anglii, kteří postupně v programu jednotlivých dní příměstského tábora RC Srdíčka přiblíží účastníkům podmínky života ve své zemi, její zvyky včetně originálního jídelníčku.

Ajka z Tanzánie a Mercy z Nigérie představí divoký a romantický kontinent Afriky, Katrin z Thajwanu a Laurence z Honkongu přiblíží život v Asii s doprovodem Dennise o tajuplné Indonésii. Srovnání a poznatky z Evropy bude zajišťovat Herkis z Estonska, který je v Ústí nad Orlicí na roční praxi. Jen zástupkyně USA chybí, protože její účast znemožnila nemoc.

Na připravený program inspirovaný románem Julese Verna Cesta okolo světa za 80 dní v pondělí 21. července s vedoucím projektu Janem Procházkou nastoupilo 20 dětí rozdělených do tří vzájemně soutěžících skupin pod dozorem Kláry, Lucie a Katky.

Po úvodním seznámení a představení hostů v anglickém jazyce, prvním hvizdem píšťalky vedoucího Honzy Procházky byl dán povel k zahájení pohybových her. Kdo dřív - líp a víc platilo pro všechny včetně zahraničních hostů. Vždyť hrám, dokud se člověk cítí mlád, se odolat nedá. I další rána budou věnována pohybu, a to vybíjené, hledání pokladu či stopování.

Na obědě s typickým jídelníčkem jednotlivých cizích zemí se ve středu věnované japonskému dni bude podávat rýže a místo příboru hůlky. Ty pak prověří úroveň dokonalosti stolování českých strávníků. Náročná bude také výroba batiky a origami.

Odpolední programy vycházejí z kultury a přírodních podmínek jednotlivých kontinentů. Bude znázorněna cesta džunglí, boj s hadem, lovení předmětů ve vodě (v místním aquaparku), cesta vlakem (do Bezpráví), poznávací výlet s francouzským výkladem (překladatele Daniela Dostrašila), celodenní výlet do westernového městečka v Boskovicích s atmosférou kovbojských a indiánských her a na závěr cestování na lodi (v tábořišti v Cakli).

Jeden večer prozáří program skupiny Jednoty bratrské z Chocně, s kterou místní JB spolupracuje a vzájemně si pomáhají při pořádání akcí. Po setmění záře tisíců světel přivede účastníky do Las Vegas s jeho proslulou okázalostí.

Aby dobrodružně strávené dny nebyly jen zábavou, je připravena ve dvou věkových kategoriích vědomostní soutěž, v které je třeba zodpovědět deset otázek o zemi, kde se daný den odehrával. Nápovědu mohou členové skupin najít na informační tabuli uvnitř budovy. A tak třeba pondělní bonusová otázka zní: Nakresli nejvyšší horu Indie a jak se jmenuje?

Aby všude panovala pohoda a pořádek, jsou proti případným narušitelům uplatněny patřičné sankce. Jejich jméno je vhozeno do "černé skříňky" a trestem jsou veřejně prospěšné práce - třeba mytí nádobí.

I závěr bude odpovídat vysoké úrovni tábora, kdy páteční večer s názvem ŽIVÁ KNIHOVNA bude vyplněn osobními příběhy studentů a místních dobrovolníků s ochutnávkou cizokrajných jídel.

Reklama

Výběr článků

Načítám