Hlavní obsah

Na akci ŘÍDÍM BEZ ALKOHOLU nebyl zaznamenán žádný přestupek

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S výborným výsledkem se setkala preventivní akce Besipu ve spolupráci Policie ČR s názvem "Řídím, piju nealko pivo", která proběhla v horkých srpnových dnech na Orlickoústecku.

Foto: PČR

Dopravní policisté a zástupce Besipu Pardubického kraje při kontrole v Českých Libchavách.

Článek

Oddělení Besip Ministerstva dopravy provádí prevenci v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích na národní úrovni. Základním posláním je vytvářet bezpečný silniční provoz, takže se zaměřuje na dopravní výchovu zejména v oblasti provozu dopravních nehod, kdy nemalým problémem častých příčin těchto nehod je alkohol za volantem.

Besip, který 2. května letošního roku oslavil půlstoletí své existence, proto zajišťuje kampaně, na kterých upozorňuje na nebezpečí požití alkoholu před jízdou, který vede k přeceňování řidičských schopností a snižuje periferní vidění. Způsobuje tak utlumení, narušuje vnímání reality a zkresluje aktuální situaci, což vede k pomalejším reakcím a tím i delší brzdné dráze.

Auta totiž jsou nejen rychlá, technologicky dokonalá, ale také nebezpečná. Proto platí všeobecné pravidlo, že člověk pod vlivem alkoholu nemá za volantem co dělat.

Podle předběžných statistik Policie ČR v červenci letošního roku v důsledku dopravních nehod zemřelo celkem 46 osob, tj. o 14 méně než vloni. Pro leden až červenec byl však stanoven předpoklad 228 usmrcených osob, který by odpovídal průměru evropských zemí. Ten však splněn nebyl.

Vzhledem k těmto okolnostem dopravní policisté v rámci silničních kontrol se ve spolupráci s Besipem Ministerstva dopravy, který se pro tuto příležitost spojil s Českým svazem pivovarů a sladoven na projektu "Řídím, piju nealko pivo", zaměřili zejména na nepožívání alkoholu před nebo během jízdy.

Tato akce konaná na Orlickoústecku v horkých dnech 1. a 10.srpna na stanovišti v Českých Libchavách naproti benzinové čerpací stanici skončila podle zprávy mluvčí Policie ČR Pardubického kraje Lenky Vilímkové s výborným výsledkem.

Všichni z 88 kontrolovaných řidičů (motocyklistů i cyklistů) měli test na alkohol negativní.

Přítomný krajský koordinátor Besipu pro Pardubický kraj ing.Otakar Švec a zástupce České asociace pivovarů a sladoven pak těmto vzorným řidičům předali připravené odměny. Každý obdržel nealkoholické pivo, které je vhodnou variantou na cesty za volantem, alkohol tester a reflexní pásek. Motocyklisté navíc obdrželi ještě reflexní kšandy.

Reklama

Výběr článků

Načítám