Hlavní obsah

Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích láká na výstavu (nejen) kočárků na panenky

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Od 25. května je v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích k vidění výstava pod názvem RETROHRÁTKY s miminky a kočárky. Výstava představuje část bohaté sbírky hraček vášnivé sběratelky panenek Jarmily Strakové z Andělic a bude k vidění do 25. září. S Jarmilou Strakovou přinášíme rozhovor.

Foto: ilustrační foto Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích

Výstava RETROHRÁTKY S MIMINKY A KOČÁRKY je k vidění v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích

Článek

Jak jste přišla k výstavě Retrohrátky s miminky a kočárky?

Muzeum Lamberské stezky v Žihobcích jsem objevila, když mne oslovila Mgr. Veronika Kočí s nabídkou spolupráce. Dozvěděla se o mém sbírání z propagace k jiné mojí výstavě. Pozvala mne na prohlídku muzea, a protože jsme si navzájem výborně "sedly", dohodly jsme první zkušební výstavu. Bylo to loni na podzim a začaly jsme takovou trochu netradiční tematikou - čerty.  Nainstalovala jsem svoje keramické peklo, černé panenky a také maňásky čertíky. Návštěvníkům se to líbilo, a tak naše spolupráce pokračuje i letos.

Co všechno návštěvníci na výstavě uvidí? Nalákejte je.

Návštěvníci na výstavě uvidí část mojí sbírky kočárků na panenky a k nim samozřejmě panenky. Vybrala jsem tentokrát jen samá miminka, aby to bylo hezky tematicky sladěné. A samozřejmě doplňky, které k miminkům patří, tedy řetězy na kočárky, chrastítka, nočníky, dudlíčky, postýlky... Zaujmout by mohlo také retro kojenecké oblečení i více než čtyřicet let staré zavinovačky.

Máte na výstavě nějaký unikát?

K nejzajímavějším exponátům ve vitrínách bude určitě pařit staré francouzské miminko. Pro srovnání jsou tam ale i další, např. česká panenka Dubena, stará zhruba 60 let, mimina německá podobného stáří. V kočárcích je pak k vidění spousta dalších druhů miminek různého stáří, např. české Hamiro, Gumotex, ale i mladší panenky z Německa, SSSR nebo Číny. Já sama se ráda kochám pohledem na malé kočárky, je tam i plechový, se kterým jsem si jako malá hrála já.

Prozradíte, kolik miminek a kočárků čítá vaše soukromá sbírka? 

Kočárků na panenky byste u mne našli kolem stovky, ne všechny mám již opravené tak, aby mohly na výstavu. Miminek mám rozhodně ještě mnohem víc, než kočárků, ta už počítám spíš na stovky... A k tomu ostatní klasické panenky v šatičkách, kalhotkách, všechny možné druhy, materiály a velikosti. "Věkový" rozdíl mezi mojí nejstarší a nejmladší panenkou je více než 100 let. A celkové množství odhaduji na zhruba 1 800 kousků. 

Kde tyhle poklady sháníte?

Moje sbírka začala vznikat před necelými šesti roky. Nejdřív v ní byly panenky po mně, sestrách a mojí dceři, postupem času mě "panenkování" pohltilo a sháněla jsem, kde se dalo. Některé jsem vydražila na aukcích, jiné koupila na blešácích, v second handech, i od soukromých osob. A po mojí první výstavě (Přeštice 2017) se ke mně spousta kočárků i panenek začala dostávat jako dary od známých a po následující výstavě v Chudenicích, kde natáčela reportáž Toulavá kamera, i od úplně cizích lidí z různých koutů republiky. Za to jsem všem dárcům nesmírně vděčná, že panenky nevyhodili, ale poslali "bydlet" ke mně. Mnohé z nich jsem opravila, některé s ohledem na jejich stav doslova zachránila. S kočárky to bylo a je podobné.

Co chcete vzkázat na závěr?

Děkuji všem, kteří fandí jakémukoli sběratelství, protože nejen starožitnosti, ale i retro je součástí naší historie a je dobré alespoň část zachovat příštím generacím.

Reklama

Výběr článků

Načítám