Hlavní obsah

Moravská zemská knihovna nabízí výstavu Bohuslav Fuchs - Brno avantgardní

Novinky, Jiří Smutný

V Moravské zemské knihovně pokračuje cyklus Oči Brna, věnovaný významným brněnským osobnostem. Měsíc červen je věnován věhlasnému funkcionalistickému architektovi Bohuslavu Fuchsovi, od jehož narození uplynulo 120 let.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Bohuslav Fuchs působil v Brně od roku 1923. Byl velmi činorodý a podstatným způsobem ovlivnil stavební rozvoj města. Bez jeho staveb by moravská metropole vypadala poněkud jinak. Dodnes ji zdobí na tři desítky jeho staveb.

K nejznámějším patří Moravská banka na náměstí Svobody, Nádražní poštovní úřad, hotely Avion a Slovan, městské lázně Kopečná i Zábrdovice, Zemanova kavárna, dětský domov Dagmar, Výstavní pavilon města Brna nebo obřadní síň na Ústředním hřbitově. Méně je známo, že je i spoluautorem pomníku Rudoarmějec na Moravském náměstí (vlastní socha je od Vincence Makovského) nebo projektantem rekonstrukce Paláce šlechtičen.

Fuchs vytvořil osobitý styl. Své projekty oprostil od všeho nadbytečného, ale jeho racionálním stavbám přesto nechybí vysoká estetičnost. Byl členem a později i předsedou Skupiny výtvarných umělců v Brně, členem Bloku výtvarných umělců země Moravskoslezské, členem redakční rady časopisu Index a čestným členem Svazu architektů ČSSR. Působil i jako pedagog a v roce 1948 byl zvolen děkanem Fakulty architektury a pozemního stavitelství. V roce 1955 obdržel Cenu osvobození města Brna a v roce 1968 titul národní umělec.

Exponáty na panelech i ve skříňkách přibližují divákům Fuchsův život i dílo. K vidění jsou fotografie i popisy všech jeho význačnějších staveb i některé projekty. Výstava se nachází ve foyer knihovny a potrvá do konce června.

V rámci doprovodného programu MZK připravila dvě přednášky. První s názvem „Bohuslav Fuchs - nejvlivnější tvůrce veřejného prostoru Brna. Urbanista, architekt, inspirátor a učitel“ bude mít architekt Jan Sapák 16. června v 18 hodin. Druhou přednese Ladislava Horňáková 25. června v 17 hodin a bude se jmenovat „Architekt Bohuslav Fuchs ve Zlíně a Luhačovicích“.

Reklama

Výběr článků

Načítám