Hlavní obsah

Mladí umělci podpořili obnovu varhan v Přepychách, sbírkové konto se rozrostlo o další tisíce korun

Novinky, Dana Ehlová

Sopranistka Aneta Ručková a varhaník Josef Kratochvíl připravili krásný sváteční hudební podvečer návštěvníkům benefičního koncertu, který se uskutečnil 17. listopadu v kostele sv. Prokopa v Přepychách a jehož výtěžek putoval na sbírkové konto určené na celkovou obnovu zdejších varhan.

Foto: Dana Ehlová

Varhaník Josef Kratochvíl a sopranistka Aneta Ručková podpořili dokončení obnovy varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách.

Článek

Zatímco Josef Kratochvíl dokazoval posluchačům benefičního koncertu během provedení skladeb Balbastreho, Vivaldiho, Pachelbela, Kuchaře či Brixiho, že jejich podpora projektu obnovy varhan postavených roku 1872 rychnovským varhanářem Amandem Hanischem měla smysl a že nástroj, jehož celková oprava spěje každým dnem do finále, bude přinášet nádherné hudební zážitky obyvatelům Přepych a celého regionu, sopranistka Aneta Ručková sklízela potlesk za Biblické písně Antonína Dvořáka.

Když v závěrečné fázi koncertu přišla na řadu posluchačsky velice oblíbená a známá skladba Ave Maria od Franze Schuberta, mnozí z posluchačů zatajili dech a velký potlesk přišel vzápětí po doznění posledního tónu.

Dojmy návštěvníků z vystoupení sopranistky Anety Ručkové a varhaníka Josefa Kratochvíla jako již tradičně umocňovala videoprojekce, která zprostředkovává dění na kůru na plátno před hosty a kterou zajišťuje spolek PROVARHANY, partner projektu a spolupořadatel cyklu benefičních koncertů Pro varhany.

Koncert byl úspěšný nejen co do umění a kvality obou interpretů, ale také výtěžkem z dobrovolného vstupného. Jestliže před benefiční akcí zbývalo na sbírkové konto vybrat 16 583 korun, po doznění závěrečného potlesku oznámila starostka Přepych Zdeňka Seidelová, že se tato částka zmenšila na 5583 korun.    

„Velice si vážíme vaší podpory,” děkovala starostka obce všem přítomným, bez jejichž podpory by královský nástroj v kostele sv. Prokopa neměl šanci na záchranu. 

Však také pohledy mnohých odcházejících směřovaly vzhůru ke kůru, kde varhany, zářící novotou, stojí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám