Hlavní obsah

Mistrovství ČR ve všestrannosti startuje v pátek v Borové na Českokrumlovsku

Novinky, Lenka Pokorná

Třídenním Mistrovstvím České republiky ve všestrannosti v kategoriích pony, mladí jezdci a senioři vstoupí ve dnech 18. až 20. září do svého finále letošní seriál vrcholných tuzemských jezdeckých soutěží v areálu farmy Borová u Chvalšin na Českokrumlovsku.

Foto: Lenka Pokorná

Jezdecké závody v Borové jsou mimořádně divácky atraktivní.

Článek

V malebném údolí pod Kletí se v průběhu tří dnů představí v drezůře, crosscountry a parkuru celkem zhruba 80 koní z ČR, v rámci otevřených soutěží pak i z Polska a Rakouska.

Jihočeským „želízkem v ohni“ bude v domácím prostředí obhájkyně loňského mistrovského titulu v kategorii mladých jezdců Barbora Kamírová. Pořadatelství letošního nejvýznamnějšího podniku své třídy v tuzemsku zaštítil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a starosta obce Chvalšiny Jiří Borský.

„Báře i ostatním zástupcům Jihočeského kraje v této vrcholné soutěži přeji hodně úspěchů, všem zúčastněným jezdcům a jejich koním pak především jízdy bez pádů. Divákům hodně zážitků z tohoto krásného sportu a pobytu v nádherné krajině podhůří Blanského lesa,“ uvedl hejtman.

V rámci historicky třetího mistrovství republiky v jezdeckém sportu na jihu Čech se divákům v pátek, sobotu a v neděli představí na závodišti v Borové zhruba 80 koní a jezdců z celé ČR, z toho přibližně 50 v mistrovských a 30 v otevřených soutěžích. Jejich startovní listinu navíc rozšíří také účastníci z Rakouska a Polska. Hlavním pořadatelem závodů je z pověření České jezdecké federace Jezdecký klub Borová.

„Mistrovské soutěže tohoto druhu pořádají jen tři areály v celé České republice. Organizátor musí splňovat veškerá velmi přísná kritéria určená Českou jezdeckou federací. Realizaci závodů tak předcházelo několik týdnů intenzivní práce. Máme více než třicet nových skoků a jen vlastní příprava terénní trati představovala asi 150 hodin práce,“ konstatoval ředitel závodu a majitel Farmy Borová Vlastimil Kamír.

Soutěžní klání zahájí v pátek 18. září drezurní část. V sobotu čekají závodníky terénní zkoušky a v neděli závody končí parkurem.

Při drezurní zkoušce dvojice, kůň a jezdec, předvádí zpaměti předepsané tradiční figury. Dokazuje se tak pružnost, poslušnost a  celková elegance koně. Říká se, že právě drezúra je nejdůležitější součástí celého závodu, protože úroveň tréninku, kterou zde dvojice předvede, bývá rozhodující pro celou soutěž.

Poté přichází na řadu zkouška v terénu (crosscountry), která je bezpochyby nejobtížnější, ale pro diváka nejzajímavější. „Jezdci musí projet na čas trať dlouhou podle kategorií 1 – 3,5 kilometru v kopcovitém terénu s přírodními překážkami, například vodním příkopem. Výše pevných překážek se podle kategorií pohybuje od 0,7 do 1,15 metru, přičemž mohou být proutím zvýšeny až na 130 centimetrů,“ poznamenal ředitel závodu.

Poslední zkouškou je parkur, skoková soutěž. Před jejím zahájením jsou koně podrobeni přísné veterinární prohlídce, aby se potvrdilo, že mají stále dost sil. Tato poslední fáze má totiž za úkol prokázat, že i po tak náročném závodu, jakým je crosscountry, jsou koně stále pružní a zdatní. Výše překáže i počet skoků se i zde liší podle kategorií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám