Hlavní obsah

Minifarma umožní dětem pohladit si živou ovečku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Rodinné centrum Srdíčko v Ústí nad Orlicí připravilo dětem k jejich Mezinárodnímu svátku neobvyklé překvapení. Zvířátko, které mnohé znají jen z obrázku, si mohou prohlédnout v živé podobě - a navíc je mohou pohladit a naučit se o ně starat.

Foto: RC Srdíčko

Ovečky z Potštejna budou spásat zahrádku a mazlit se s dětmi.

Článek

Mezinárodní den dětí, který se v České republice slaví 1. června, neznamená jen práva dětí na ochranu, ale i celkovou péči o jejich blaho. Tak se tento den stává přehlídkou her a zábavy a hodnotou času, který stráví rodiče i všichni dospělí s dětmi.

Vzorovým příkladem může být v roce 1946 obchodní dům Bílá labuť v Praze, který připravil zábavný koutek nazvaný Dětský ráj, plný hraček, ale také s předvedením žijících zvířat.

A že se, jak se říká, historie opakuje i v letošním roce, čekalo na děti mimo obvyklých houpaček, prolézaček, pískovišť, hraček a her, seznámení s živou přírodou. Dospělí členové rodinného centra Srdíčko si uvědomili, že pro současné městské děti jsou hospodářská zvířata jen pouhým obrázkem a přistoupili k důmyslné nápravě. Výzvou "Sušte chleba a těšte se na chlupatá mláďátka" pozvali děti na představení srdíčkovské minifarmy.

Příchodem na zahradu Srdíčka bylo možné dotknout se sněhobílého králíčka a za drátěným plotem pozorovat pasoucí se ovečky. Pohlazení se dočkají později, neboť i ovečky převezené z pastvin do nového prostředí si musí zvyknout na nové podmínky a přestat se bát dovádějících dětí.

Zejména starší mládež přijala nové kamarády s nadšením. O čtyři králíky, kteří tráví na zahradě již čtrnáct dní, se pečlivě starají, pomáhají s jejich krmením i úklidem králíkáren. Členové rodinného centra, kteří si na jednotlivé dny rozdělili službu o zvířata, mají tak vydatné pomocníky.

Nezůstalo jen u této péče, ale i u zvědavosti mladé generace při pořizování příbytků zvířátek. Zvědavě nahlížejí do kůlny s improvizací truhlářské dílničky, jak pod rukama dovedných tatínků vzniká další venkovní voliéra, tentokrát pro andulky. I nějaký ten hřebík se jim pak podaří pod nenápadným dozorem hrdě zatlouct.

Pro radost všech se v nejbližší době stane okrasou zahrady dvojice těchto drobných pestře zbarvených papoušků vlnkovaných, kteří dosud přebývají v kleci ve vnitřních prostorách budovy.

To vše znamená mnoho práce navíc, která nikomu nevadí, hlavně, když se děti naučí odpovědnosti a zájmu o manuální práci. Vždyť to jsou dary pro život k nezaplacení.

Zahrada bude otevřena každý den, kdy bude v budově, v mléčném baru Zambar či v hokynářském krámku někdo z dospělých přítomen. Na noc se bude pro bezpečnost umístěných zvířat zavírat.

Reklama

Výběr článků

Načítám