Hlavní obsah

Mezinárodnímu festivalu Malamut Ostrava 2015 budou jevištěm i ulice města

Novinky, Josef Zajíc

Akční festival umění Malamut Ostrava 2015 se bude konat v ostravských ulicích a kulturních organizacích až do čtvrtka 8. října.

Foto: Josef Zajíc

Malamut 2015. Ostrava 7.10.2015. Festival před Domem umění v Ostravě zahájil kurátor festivalu Jiří Surůvka.

Článek

Mezinárodní festival akčního umění, tedy performancí, s poetickým názvem Malamut se v Ostravě uskutečňuje již od roku 1994. V posledních několika letech každý druhý rok. Kurátorsky a organizačně akci zajišťuje Galerie Michal.

V letošním roce se zahájení festivalu a část performancí uskutečnilo v úterý 6. října od 16.00 hodin před Domem umění na Jurečkově ulici v Ostravě. Dále se bude pokračovat v Městské galerii současného umění PLATO, v prostorách Dvojhalí Karolina a jeho okolí.

Finančně se na realizaci projektu podílejí Ministerstvo kultury ČR, Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz a Centre for Community Cultural Development v Hongkongu.

„Letošní ročník je v počtu účastníků  a pořádajících organizací rekordní,” informoval kurátor festivalu Jiří Surůvka. „Festivalu se zúčastní na čtyřicet umělců a performerů z Ukrajiny, Číny, Polska, Maďarska, Německa, Francie, Islandu a České republiky,” dodal.

Program je jako vžy nabitý. Ve středu 7. října začne již ve 14.00 hodin outdoorovými akcemi v okolí Dvojhalí Karolina a Nákupního centra FORUM Nová Karolina a v 17.00 hodin bude opět přesunut do interiéru Dvojhalí.

Poslední den festivalu, ve čtvrtek 8. října zahájí opět outdoorové akce ve veřejném prostoru a končit bude v areálu Dvojhalí od 17.00 do 22.00 hodin. Festival uzavře studentská afterparty s vlastním programem v kinosále Hlubina (provoz Hlubina). Detailní program festivalu bude k dispozici na facebookových stránkách festivalu.

Ze 40 umělců performerů se z ČR zúčastní Jiří Surůvka, Petr Lysáček, Lenka Klodová, Darina Alster, Milan Kohout a další. Kromě dalších performerů ze jmenovaných států se zúčastní i studenti perfomance FAVU Brno a Fakulty umění Ostravské univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám