Hlavní obsah

Mezinárodní týden ekonomického vzdělávání rozvíjí spolupráci se zahraničními univerzitami

Novinky, Libuše Miarková

Osmý ročník setkání International Week pořádá od 23. do 27. října Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě.

Foto: Libuše Miarková

Marek Jochec se členkami organizačního týmu International Week.

Článek

Lektoři z univerzit a vysokých škol z Polska, Německa, Belgie, Japonska, Albánie, Řecka, Španělska a Kazachstánu vystřídají za katedrou své české kolegy. Budoucím ekonomům přednášejí o financích, managementu, vztazích západních a východních evropských zemí a dalších aktuálních otázkách světové ekonomiky.

Mezinárodního týdne vzdělávání na Ekonomické fakultě v Ostravě se pravidelně zúčastňuje i Marek Jochec, rodák z Frýdku-Místku, který vyučuje finance na Nazarbajevově univerzitě v Astaně v Kazachstánu.  

Na International Week přednášíte již posedmé. Jaké téma jste si vybral tentokrát?

Vliv iniciativy „One Belt One Road“ na střední Asii. Věnuji se ekonomické expanzi Číny, kterou pociťujeme i v Evropě. Může přinést hodně pozitivního pro účastnické země a jejich firmy i obchodníky (například v budování infrastruktury, což Čína rozhodně umí), má ale i svá úskalí a rizika.

Proč se do Ostravy tak rád vracíte?

Do svých jedenadvaceti let jsem žil na Ostravsku a mám k němu osobní, emotivní vztah. Ekonomická fakulta má skvělé personální obsazení a vychovává generaci mladých ekonomů a podnikatelů potřebných pro rozvoj regionu. Oceňuji, že pořádá akce typu International Week. Je to výborná příležitost pro výměnu názorů a znalostí mezi profesory z různých zemí a studentům pomáhá získávat poznatky i odjinud. Mezi univerzitami se rozvíjí spolupráce ve výzkumu, šíří se metodické a organizační know-how.

Po ukončení Středoevropské univerzity v roce 1998 jste zamířil do poradenské firmy do Mnichova a z ní pak na východ. Proč ta změna?

Východ mne vždy lákal. Do Ruska jsem nejdříve odjel jako hostující lektor americké neziskové organizace CEP (Civic Education Project). Rok jsem učil v Omsku a pak ještě další dva v Irkutsku. V roce 2001 následoval tříletý pobyt v Kazachstánu na soukromé univerzitě KIMEP.

A po něm doktorské studium financí v USA. Jak dlouho trvalo?

Získal jsem stipendium na illinoiské univerzitě, kde jsem pobýval v letech 2004 až 2009. Akademickou kariéru jsem pak začal na univerzitě ISCTE v Lisabonu.

Z Portugalska jste v roce 2010 zamířil opět do Kazachstánu, co vás lákalo na Nazarbajevově univerzitě v Astaně?

Vládní projekt vybudovat univerzitu amerického typu. Profesorský sbor (z 95 procent je mezinárodní) tvoří pedagogové převážně z anglosaských zemí. Vzdělávacím jazykem je angličtina. Výuku podle světových učebnic a metodik úzce spojujeme s praxí, často používáme případové studie. Důraz přitom klademe nejen na znalosti, ale i na profesionální návyky a dovednosti, jako je schopnost vyjadřovat se, přesvědčovat, prezentovat, pracovat v týmu, soustředit se na řešení problému a být konkrétním přínosem organizaci, v níž pracuji.

Reklama

Výběr článků

Načítám