Hlavní obsah

Matematické tornádo s příměsí fyziky zažila ostravská přírodovědecká fakulta

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co se dělo 29. března na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity, se dá opravdu nazvat „tornádem“. Budovou fakulty se totiž ve velmi rychlém sledu pohybovalo 120 žáků základních škol, rozdělených do skupin po 15 žácích, a proháněli se učebnami fakulty nepřetržitě celé dopoledne.

Foto: Beáta Sklářová

Nahlédnutí do historie počítaček.

Článek

Toto „víření“ žáků základních škol v budově univerzity způsobila matematicko-fyzikální soutěž, která byla zároveň obohacená o populárně naučné aktivity z oblasti matematiky. Všichni účastníci této akce si tak mohli kromě soutěžení hrát se vším, co s matematikou souvisí (například hlavolamy, origami, tangramy) a obohatit si svoje znalosti například i o teorii zlatého řezu, proniknout do historie počítaček a do jiných tajů matematiky – „královny věd“. Na katedře fyziky si zase vyzkoušeli pokusy z oblasti magnetismu a elektromagnetického vlnění.

Celou akci připravili společně pedagogové a studenti Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, Wichterlova gymnázia a Gymnázia Hladnov. Soutěž probíhala v rámci oslav 150. výročí založení Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF).

Souběžně probíhal až do odpoledních hodin na Masarykově náměstí happening, v jehož průběhu byla ostravská veřejnost seznamována s posláním, významem a akcemi Jednoty českých matematiků a fyziků. Studenti Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity spolu se studenty Wichterlova gymnázia a Gymnázia Hladnov rozdávali občanům letáčky s informacemi o JČMF, její historii i současnosti. Kolemjdoucí si také mohli vyzkoušet, kolik si toho zapamatovali ze školské matematiky.

Soutěže se zúčastnilo 19 týmů kategorie Junior (6. třída) a 18 týmů kategorie Senior (8. třída). V obou kategoriích zvítězily týmy ze ZŠ Hornická, Hlučín.

Akce proběhla pod záštitou Magistrátu města Ostravy a MS kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám