Hlavní obsah

Lidová řemesla, oblékání do kroje a farma se zvířátky na Bukovanském mlýně

Novinky, Eva Kristová

Kousek od slováckého města Kyjova po silnici vedoucí z Bukovan se uprostřed krásné přírody rozprostírá zážitkový areál s rozhlednou, farma pro milovníky přírody, folkloru, vína a domácí kuchyně.

Foto: Eva Kristová

Areál Bukovanského mlýna

Článek

Areál je znám především jako malá farma se zvířátky. Největšími nadšenci mláďat jsou především děti, ale neomezený vstup do výběhu přímo mezi ovečky a kůzlata láká i starší ročníky. Zvířátka si můžete prohlédnout zblízka, krmit je, pohladit si je, nebo jen tak pozorovat, jak se chovají ve svém přirozeném prostředí. Budou k dispozici i projížďky na ponících a konících.

Oblékli jste si někdy pravý kyjovský kroj? Velkým trhákem letních událostí je mlynářská akce „Oblečte se do kyjovského kroje”. Oblečete sobě a dětem kordulky, třaslavice a fěrtúšky a vyfotíte se coby stárci v historické kuchyni nebo třeba venku u tragača. Před budovou rozhledny se každou neděli od 13 hod. těšte na přehlídku tradičních řemesel, kde svou tvořivost představí řemeslníci ze Slovácka. Hosté se budou moci zapojit i si výrobky zakoupit.

Rozhledna, 15 metrů vysoká dominanta areálu, disponuje nádhernou vyhlídkou na kyjovské Dolňácko, hřebeny Bílých Karpat a Chřibů. Interiér budovy vás zavede do nedávné historie expozicí kuchyně 1. pol. 20. stol. Neunikne vám ani oblíbená prodejní výstava tradiční keramiky.

V přízemí se chystá prodej pověstné kozí zmrzliny a čerstvých Kyjovských patentů. Tyto domácí na sucho opečené bramborové placky s povidly a mákem, potřené pravým sádlem i zmrzlina jsou k ochutnání i nyní v Mlynářské restauraci, která se pochlubí i kynutými ovocnými knedlíky, pěry.

Každou středu po setmění se zachumlaní do deky uvelebíte na dřevěných lavicích před budovou mlýna, která se tou dobou promění v promítací plátno. Letní kino na mlýně bude mít na programu hlavně pohádky pro děti.

Areál nabízí i spoustu aktivit a možností si nenáročně zasportovat. Mezi nejzajímavější patří chůze po masážní stezce, která potěší každého. Bude přístupná i lukostřelba a oblíbený minigolf s bezva výhledem, dále hřiště na volejbal, nohejbal i stoly a příslušenství na ping pong. 

Na zahrádce proběhne ochutnávka specialit z grilu, děti se vydovádí na houpačkách, postaví si hrad z písku, nebo si prohlédnou králíky v králíkárně, vše bezpečně v dosahu rodičů.

Na závěr doporučuji i účast na odborné degustaci, seznámíte se tak s širokou nabídkou vynikajících moravských vín od profesionálů z okolí.

Vstup do areálu, výběhy se zvířátky, lidová řemesla, letní kino, masážní stezka, dětské hřiště: zdarma

Další informace najdete na stránkách bukovansky-mlyn.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám