Hlavní obsah

Libochovice ovládli zdravotně postižení umělci

Novinky, Jiří Růzha

V úterý se v Libochovicích konal již 9. ročník festivalu zdravotně postižených s názvem Umíme se bavit, který zhlédlo na 400 diváků.

Foto: Jiří Růzha

festival Umíme se bavit 2019 Libochovice - hudební skupina Rytmy Ostrava

Článek

Proč název Umíme se bavit? Festival si vzal za úkol ukázat dětem a dospělým v Libochovicích a okolí, že umělecké cítění, hudba a tanec, není jen prioritou nás zdravých, že existují handicapovaní malíři, básníci, spisovatelé, herci, hudebníci, a dokonce i tanečníci. Stejně tak, jako dokáží umění přijímat, dokáží jej i dávat. Sice není vždy vše dokonalé, ale tady se dokonalost necení, zde se oceňuje vytrvalost a trpělivost. Nacvičit jedno takové vystoupení to znamená i několik měsíců tvrdé práce. Ovšem celkový zážitek je stejný, ne-li větší.

Celý festival zahájil starosta města Libochovice Miroslav Zůna. Oba bloky skvěle uváděla herečka a patronka festivalu paní Ivanka Andrlová, která, společně se zástupkyní T. O. Bílý zajíc Líbou Žákovou, mezi jednotlivými vstupy vylosovala z každé třídy příjemce šťastného dárku s emblémem festivalu – sluníčkem. Diváci mohli zhlédnout taneční skupinu Lucarino Dance z Libochovic tančící s vozíkem a americké Line Dance, divadelní soubor Termiti z DZR Terezín s pohádkou O dvanácti měsíčkách, taneční skupinu Boubelky z MPS DS Louny, která se letos představila tanci Charleston trochu jinak, Ach ti muži II a Přátelství, taneční soubor z Domova Krajánek Jesenice se skvělou sestavou Popletky paní Operetky, Školní taneční terapie z Euroinstitutu, s tancem Komenský, hudební skupinu AJETO z Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická Praha, taneční soubor z DSS Česká Lípa s tancem Céčka, spolek Parta Hic z Ústí nad labem s tancem Zvířátka tančí a nejvzdálenější účastníky festivalu hudební skupinu Rytmy ze Čtyřlístku Ostrava s jejich úžasným bubenickým číslem. Hostem letošního ročníku byl nevidomý zpěvák Radek Žalud, který svým zpěvem chytil za srdíčko všechny přítomné.

Atmosféra byla úžasná a výkony skvělé. Všichni účinkující byli odměněni drobnými dárky, které předaly členky spolupořádající T. O. Bílý zajíc Libochovice. O občerstvení účastníků se v předsálí postaraly zaměstnankyně Městského úřadu. Oběd opět skvěle připravila Pizzerie Pietro. Po slavnostním ukončení festivalu, kterého se ujal šerif T .O. Bílý zajíc, se konala již tradiční diskotéka Petra Vrány. Ten svým skvělým výkonem uzavřel celý roztančený den.

Festival pořádalo město Libochovice společně s T. O. Bílý zajíc Libochovice za finančního přispění Ústeckého kraje z Programu podpory regionální kulturní činnosti na rok 2019 Ústeckého kraje. Záštitu nad festivalem si vzali radní Ústeckého kraje Jitka Sachetová, která s nadšením shlédla odpolední část programu, a starosta Libochovic Miroslav Zůna. Ovšem svoje místo zde mají i sponzoři, tím byl letos opět Skloservis s. r. o., jehož majiteli patří obrovský dík, dále pak Božence a Jitce z Pizzerie Pietro Libochovice za skvěle připravené jídlo a nádherný přístup k účastníkům.

Devátý ročník festivalu Umíme se bavit (www.umimesebavit.bilyzajic.com) skončil, zůstalo po něm mnoho zážitků a mnoho fotografií. V roce 2020 bude jubilejní desátý ročník a všichni pořadatelé a účinkující se na něj těší již nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám