Hlavní obsah

Lednový Svět vědy bavil děti a teenagery nejen chemií, ale i fyzikou

Novinky, Beáta Kapošváry

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity pořádá hned od začátku nového roku další akce popularizující přírodní vědy. Jsou určeny nejen dětem ze základních škol, ale i středoškolákům a talentovaným studentům. Projekt Svět vědy - záhadný i zábavný tak pokračuje v představování přírodních věd.

Foto: Beáta Sklářová

Děti ze základní školy provádějí jednoduché, ale zábavné chemické pokusy.

Článek

Katedra chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity pořádala pro žáky 5. třídy ZŠ Kosmonautů v Ostravě-Zábřehu speciální chemické dopoledne. Děti vyslechly přednášku s ukázkami efektních pokusů a videopokusů, vyzkoušely si pár chemických her a naučily se „chemické zaklínadlo": cyklopentanoperhydrofenantren.

A pak si v laboratoři vyzkoušely několik pokusů s oxidem uhličitým, které si mohou zkusit i doma: nafukování balónku na PET láhvi, tancující rozinky, zhášedlo plamene a práce s bublifukem, kdy do kádinek s oxidem uhličitým chytaly bubliny, které se pak zachytily na neviditelné hladině oxidu uhličitého a vypadaly, jako by seděly ve vzduchoprázdnu. Děti byly naprosto nadšené, vyzkoušely si samy jednoduché chemické pokusy, viděly efektní pokusy prováděné studenty doktorského studia oboru chemie a dozvěděly se plno nových informací.

Další akcí katedry chemie byla příprava středoškoláků na chemickou olympiádu, což je akce, která má na katedře chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity dlouholetou tradici. Letos se na této akci sešlo 48 středoškoláků talentovaných na chemii, což je rekordní počet v historii těchto příprav na chemickou olympiádu. Přijeli z různých míst Moravskoslezského kraje. Žáci byli rozdělení do tří skupin a postupně si všichni prošli teorií v posluchárně i praxí v laboratoři. Všichni chemičtí olympionici byli s programem akce spokojení, tak věříme, že se jim díky této přípravě bude na soutěži dařit. 

Katedra fyziky vzdělávala středoškoláky ze Střední školy elektrotechnické v Ostravě v oblasti termiky. Žáci si vyslechli nejen přednášku o principu měření pomocí počítače, v níž se dozvěděli informace o měřicích systémech, čidlech a možnostech nastavení systémů, ale vyzkoušeli si sami experimenty i demonstrační pokusy, kdy například měřili časové závislosti a změny koncentrace plynů ve vzduchu při hoření, měřili teplotu pokožky, předmětů, plamene svíčky, dále měřili ohřívání i ochlazování v různých nádobách či různé tepelné výměny.

Na závěr si vyrobili zimotvornou směs, kdy k ledu přisypali sůl a sledovali změnu teploty směsi. Směs při svém vzniku totiž snižuje teplotu a její teplota tuhnutí je také velmi nízká. Po celou dobu přednášky i experimentální části semináře diskutovali žáci o probíraných tématech a bylo vidět, že jsou rádi, že si vše, o čem se učí, mohou „osahat“. 

Tyto akce byly realizovány v rámci projektu OPVK „Svět vědy - záhadný i zábavný“ (registrační číslo projektu CZ.1.07/2.3.00/35.0053), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám