Hlavní obsah

Krajské finále v orientačním běhu ovládly školy z Frýdlantu, Opavy a Třince

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 28. května dopoledne se v Sadech Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku uskutečnilo finále Moravskoslezského kraje v orientačním běhu. Celkem se sešlo 12 družstev základních a středních škol soutěžících o postup na Celostátní finále Přeboru škol 2014, které se koná v Turnově.

Foto: Josef Zajíc

Start Krajského finále Moravskoslezského kraje Přeboru škol 2014 v orientačním běhu. 28.5.2014

Článek

Ředitel závodu, hlavní rozhodčí a stavitel tratí v jedné osobě Ing. Vlastimil Mutina ze Sportovního klubu orientačního běhu Frýdek-Místek připravil velmi kvalitní a náročné závody pro žáky základních škol od čtvrtých tříd až po třídy deváté a pro studenty 1. - 4. ročníků škol středních.

Závod se běžel podle mapy pro orientační běh SADY FM v měřítku 1:5000. Mladí soutěžící běželi v Sadech Bedřicha Smetany, které úzce sousedí s Hlavní třídou a levým břehem řeky Ostravice. Závodníci kategorie středních škol se dostali až k místu, kde se do Ostravice vlévá řeka Morávka.

Velmi členitý park s keři, sochami a zákoutími ztěžovaly zvláště nejmladším soutěžícím orientaci. Starší závodníci museli kontroly nacházet i u břehů Ostravice a mnozí absolvovali závod na obou březích řeky. Centrum závodu, start a cíl byly ve společensko-sportovním zařízení Sokolík.

Na startu se sešlo 148 závodníků z 12 základních a středních škol Moravskoslezského kraje. Pod vedením svých učitelů se zúčastnili žáci a žákyně z Opavy, Ostravy, Havířova, Staré Bělé, Třince a Frýdlantu nad Ostravicí.

V kategorii D5 (4. - 5. třídy) zvítězila Anna Kantorová z Třince-Oldřichovic, ve stejné kategorii chlapců H5 zvítězil Adam Valík z Opavy

V kategoricu D7 (6. - 7. třídy) zvítězila Lenka Poláková z Opavy. Nejrychlejší z chlapců H7 byl Ondra Staněk z Havířova.

Nejstarší kategorie D9 a H9 (8. - 9. třídy) obsadili na prvních místech Magda Bruková a Sebasatián Filipek, oba z Gymnázia Komenského Třinec.

V kategorii studentů 1. - 4. ročníků středních škol dominovali opět třinečtí závodnici z Gymnázia Komenského - Lucie Szarzecová a Vojtěch Lanc.

V soutěži družstev kategorií DH5 zvítězila ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí.

V součtu kategorií D7, H7, D9, H9 zvítězila a do Celostátního finále postupuje ZŠ Englišova z Opavy.

Ve skupině středních škol zvítězili a dál postupují studenti Gymnázia Komenského z Třince.

Celostátní finále Přeboru škol 2014 se bude konat 11. června v Turnově, kde se utkají nejlepší družstva škol všech krajů České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám