Hlavní obsah

Konference na téma Sport pro všechny a zdraví se konala v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Multifunkční aula Gong v ostravské Dolní oblasti Vítkovice hostila v pátek 28. února konferenci na téma Sport pro všechny a zdraví v rámci projektu OSTRAVA!!! Evropské město sportu 2014. Při konferenci se v jednotlivých prezentacích a vizích objevovalo téma Jak rozhýbat lidi a především děti.

Foto: Josef Zajíc

OSTRAVA !!! Konference : Sport pro všechny a zdraví.28.2.2014 Hlavní garant projektu Martin Štěpánek, náměstěk primátora města Ostravy.

Článek

Účastníky konference přivítal místopředseda Asociace Evropských měst sportu pan Kevin O´Connor, který poděkoval organizátorům za snahu, kterou mají při realizaci projektu, ale zdůraznil, že je únor a práce je teprve čeká při snaze přivést ke sportu především veřejnost a rozhýbat děti a mladé lidi.

Ve svých prezentacích a vizích se postupně vystřídali významní a renomovaní organizátoři, trenéři a manažeři, kteří se sportem a sportovní tematikou zabývají. Svou vizi z pohledu České unie sportu (ČUS) sdělil v referátu Marek Hájek. Ten vidí cestu, jak "pohnout" s dětmi od počítačů a pohodlného života směrem k pohybu, mimo jiné i v zavedení třetí hodiny tělesné výchovy do základních škol. Ta by se nevyučovala ve škole, ale ve sportovních klubech.

Jiný pohled na tutéž tematiku naznačil člen OVOV Robert Změlík, vítěz OH 1992 v Barceloně v desetiboji. „Máme v současné době spoustu krásných sportovišť, hal, kluzišť, bazénů, veřejných hřišť. Je ale málo dětí, mládeže, dospělých a seniorů, kteří by je k pravidelnému pohybu využívali," řekl v úvodu Změlík.

Cestu vidí především v učitelích tělesné výchovy, kteří mají největší možnosti, hned po rodičích, děti k pravidelnému pohybu přivést. K tomu, spolu s dalším olympionikem Romanem Šebrlem (l. místo OH Athény 2004 v desetiboji) již pátým rokem organizují Olympijský odznak zdatnosti.

V dalším bloku vystoupili lékaři z oblasti kardiologie, pediatrie, geriatrie a rehabilitace. Psycholog PhDr. Svatopluk Antoš konstatoval, že sport pro člověka přináší základní výbavu: vytrvalost, schopnost přijmout nezdar, schopnost rozhodovat, analyzovat situaci, zdokonalovat se opakovaným učením, rozeznat své možnosti a limity, učení se spolupráci s jinými a uvědomovat si hodnoty.

Před polední pauzou rozpohybovala účastníky cvičitelka Jana Svatošová. S okysličenou krví pak posluchači vyslechli prezentace sportu na téma Jak zvednout Česko z gauče, kterou přednesl Martin Pešta z Agentury Geometry Globál. Jak se sportuje na Slovensku, sdělili účastníkům Cyril Ďurišin a Alžběta Ďurišinová.

Jak vytrvat a nedat se zlomit jinými životními podmínkami prokázali dva handicapování sportovci Heřman Volf a lukostřelkyně Markéta Sidková. Oba ve svých sportovních aktivitách projevili obrovské nadšení bojovat a prosadit se v životě na truc svému handicapu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám