Hlavní obsah

K Žehuňskému rybníku do krásného kostela i unikátní kostnice

Novinky, Jan Řehounek

Nejen Kutná Hora, Mělník či Brno se pyšní atraktivním turistickým lákadlem, jako je kostnice. Rovněž v nevelké obci na rozhraní nymburského a kolínského okresu můžete kostnici navštívit. A nejen ji.

Foto: Jan Řehounek

Precizní složení kostí a lebek v žehuňské barokní kostnici

Článek

Žehuň je starobylá obec na břehu jednoho z největších českých rybníků. Žehuňský rybník o rozloze 258 hektarů byl založen Vladislavem II. v roce 1499.

Již ale z roku 1137 je doložen románský kostel svatého Gotharda. Ten současný, barokní, byl postaven v letech 1753–1762. Má krásné rokokové zařízení. Hlavní rámový oltář z roku 1770 zdobí obraz sv. Gotharda od jezuity Viktorina Ignáce Raaba z Nechanic u Nového Bydžova, na bočních oltářích jsou obrazy sv. Anny a sv. Václava od stejného malíře, oválné obrazy nad nimi maloval Juda Tadeáš Supper. Dřevěná barokní kazatelna je z roku 1762. 

V rohu dnes již nepoužívaného hřbitova stojí barokní kostnice, postavená v letech 1765–1766, stejně jako kostel podle návrhu stavitele Františka Kermera. Její interiér je řešen jako volný prostor s dekorativním uspořádáním lidských kostí na půdorysu písmene U. V 2. polovině 18. století tuto expozici uspořádal farář Jan Šolc s učitelem Melicharem Ulrichem, a to díky pozůstalosti faráře Pátera Charváta († 1765), jenž částku 271 zlatých a 11 krejcarů určil k tomuto účelu.

Kosti jsou naskládány v několika vrstvách, lebky se střídají s kostmi z končetin a na některých místech jsou zbytky kostí uspořádány do tvaru ondřejského kříže. V jihozápadním nároží je vyrovnána z lidských ostatků hranice do výše 1,5 metru a na stropním trámu je zavěšena stylizovaná girlanda z pánevních a hrudních kostí ve středu s lebkou.

Kosti pocházejí ze zrušených hrobů a byly zřejmě přeneseny ze starší kostnice, která stávala na jiném místě. Prostor je doplněn oltářní zděnou menzou, která je představená před stěnu z kostí proti vchodu a završená velkým křížem s korpusem Krista z 2. poloviny 18. století.

V roce 2015 byla zahájena oprava kostela i kostnice, které jsou nyní již v majetku obce, rozvržená na několik let.

Památkami jsou rovněž středověká fara a ohradní zeď kostela s ozdobnou barokní pilířovou bránou a pozůstatky starého hřbitova. Naproti faře stojí mezi dvěma památnými, dvě stě padesát let starými lípami socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1832. Nemovitou kulturní památkou je také Václavíkův mlýn a jeho secesní vila. Architektonicky zajímavá je i novorenesanční budova školy z roku 1909.

Návštěvu areálu kostela sv. Gotharda s výkladem je možné si dohodnout na telefonu 325 655 379 či na mailu ou-zehun@seznam.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám