Hlavní obsah

Jubilejní 10. ročník udílení ocenění Křesadlo 2015 je tady

Novinky, Alena Lochmannová

Mateřské centrum Karlovy Vary, z. s. vyhlašuje již 10. ročník ceny Křesadlo v Karlovarském kraji.

Článek

KŘESADLO, které je symbolem vykřesané jiskřičky lidství, převezmou v rámci slavnostního společenského večera čtyři dobrovolníci Karlovarského kraje. Záštitu nad touto akcí převzal náměstek hejtmana Karlovarského kraje Bc. Miloslav Čermák a karlovarský primátor Ing. Petr Kulhánek.

Nominovat dobrovolníky ze svého okolí mohou všichni občané – nejen organizace. Nominovaným dobrovolníkem může být např. člověk, který nezištně pomáhá s nákupem, s doučováním, je psychickou podporou pro někoho ve složité situaci aj.

Křesadlo je prestižní ocenění vybraných dobrovolníků replikou historického křesadla za jejich nezištnou dobrovolnou službu. Cílem udělování ceny Křesadlo je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnou činnost i respekt k těm, kteří je vykonávají.

Myšlenka každoročního ocenění dobrovolníků vznikla v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků v roce 2001. Podobné ceny se udělují v USA, existují i v některých okolních zemích, například v Maďarsku, kde ji předává každoročně prezident.

Křesadlo jako předmět je autorský originál Jaroslava Zívala, kováře z hradu Křivoklát, který podle starých vzorů vyrobil opravdové a funkční Křesadlo. Křesadlem se křesá o pazourek, který používali staří Slované a před nimi Keltové.

Návrhy dobrovolníků mohou občané/organizace zasílat nejpozději do 17. března na adresu: MCKV, Kollárova 17, 360 09 Karlovy Vary, nebo e-mailem na mckv@seznam.cz.

O držitelích Křesadla 2015 rozhodne devítičlenná komise. Slavnostní předávání cen proběhne 15. dubna v Grandhotelu Ambassador. O kulturní program se postará Karlovarský symfonický orchestr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám