Hlavní obsah

Josefovská Lóra stále žije

Novinky, Václav Mikeš

V sobotu 16. února se v Josefově na Sokolovsku konal 2. ročník Memoriálu Heinze Strunze. Místní spolek Sport Josefov uspořádal tradiční turnaj v karetní hře Lóra.

Foto: Václav Mikeš

Všichni účastníci i s členy rodiny Heinze Strunze

Článek

Místní varianta karetní hry Lóra v obci zdomácněla a za 18 let se změnila v samostatnou verzi původní a na Kladensku stále hrané hry. V loňském roce se změnil formát soutěže a na počest místního občana Heinze Strunze se turnaj přejmenoval na memoriál a hraje se o putovní pohár.

V zasedací místnosti místního obecního úřadu se po ránu sešlo 16 hráčů z Habartova, Oloví, Dolního Rychnova a Josefova. Po přivítání a rozlosování se hráči usadili kolem stolů a začal maraton her. Místnost ztichla, ozýval se jenom pleskot karet a ojedinělé hlášky. Ani pivo zatím nejde na odbyt. Teprve postupně s přibývajícím časem hráči ožili. Pivo už rozproudilo krev, a tak i emoce mohly "vyjít ven". První, druhé, třetí a čtvrté kolo - dopoledne uteklo a ukazázalo se, že dnes bude turnaj mimořádně vyrovnaný.

Po obědě, tradičním guláši, chlebu a cibuli, pokračuje turnaj pátým a šestým kolem. Hráči už sledují nejenom vlastní hru, ale i dění u ostatních stolů. Každý bod rozhoduje a tak je stále častěji slyšet zklamané povzdechy. Všichni sledují průběžné výsledky.

Před půl čtvrtou odpoledne je dobojováno. Je čas jen na rychlou cigaretu a je tu vyhlášení výsledků. Pořadatelé oceňují nejhorší i nejlepší hru samostatně pro muže i jedinou ženu. Jen třetí místo zbylo na loňského vítěze Jana Branzu z Oloví, neboť letošní rok se zadařilo místním. Jaroslav Čízek získal druhou cenu a vítězem se stal Jaromír Pavlíček. Získal i putovní pohár Memoriálu Heinze Strunze, který mu předala paní Strunzová.

Letošní ročník byl vydařený. Opět se sešlo 16 hráčů, panovala výborná nálada a  při poturnajové diskusi se dopil sud piva.

A tak to má být.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám