Hlavní obsah

Japonská zahrada Siruwia, magické místo v srdci polských Krkonoš

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při letním putování po polské straně Krkonoš se nabízí návštěva magického místa v srdci hor - japonské zahrady Siruwia v obci Przesiece. Prohlídka patří k opravdovým zážitkům a odbočit z hlavní silnice spojující Szklarskou Porebu s lyžařským a lázeňským centrem Karpacz se vyplatí.

Foto: Dana Ehlová

Magické místo v srdci hor - japonská zahrada Siruwia v obci Przesiece.

Článek

V nadmořské výšce šest set metrů, stranou civilizace se po projití dřevěnou bránou zvanou tori rázem ocitnete v jedinečném místě připomínajícím většině z nás tolik vzdálenou (a nejen počtem kilometrů) japonskou kulturu.  

Dvacet let budoval majitel zahrady Jakub Kurowscy s manželkou Sylwií na ploše jeden a půl hektaru malý ráj v japonském stylu. Na pozemek zahrady přivezl ze svahů Krkonoš 50 tisíc tun kamene – jen pro srovnání sám říká, že Titanic prý vážil o pět tisíc tun méně – a rozmístil je tak, aby spolu se sedmi rybníčky, potůčky, vodopády a také šesti stovkami keřů, jehličnanů, listnáčů a trvalek vytvořily jeden zahradní celek.  

V centrální části zahrady Siruwia, která byla pro veřejnost otevřena zhruba před rokem, vás téměř vzápětí po vstupu zaujmou dva vodopády spojené s rybníčkem, v němž samozřejmě plavou japonští kapříci. 

První, šestimetrový vodopád symbolizuje muže a voda z něj divoce padá přes vyčnívající kameny, druhý vodopád připomíná ženu, je užší, má mnohem mírnější tok a voda v něm proudí velmi zvolna.  

Stromy, keře, rostliny, vodu a kameny doplňují mosty, altány, svítidla a vše je zakomponováno v souladu s principy a pravidly japonské zahrady – každý prvek zde má své pevné místo a opodstatnění.

Nejkrásnější je zahrada určitě v době květu desítek rododendronů a azalek, ale objevovat a hlavně relaxovat se tu nabízí i v létě, a odradit by vás neměl ani případný déšť.

A pokud vám bude během návštěvy Siruwie přát počasí, můžete odpočívat na četných lavičkách a podle libosti si vychutnávat neopakovatelný kout polských Krkonoš.

Po prvním okruhu celou zahradou se jistě vydáte znovu k místům, která vás zaujala při pohledu zdálky nebo tom detailním. Vždyť například s kvetoucí barotou rukávovitou, která je vedle banánovníku považována za největší bylinu světa, a proto dostala přezdívku "dinousauří žrádlo", se běžně určitě nesetkáte.

Věřte ale, že i při opětovném procházení objevíte další krásy, od nichž nebudete moci oči odtrhnout. 

Reklama

Výběr článků

Načítám