Hlavní obsah

Irena Hašová vystavuje svá výtvarná díla v Újezdu u Brna

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Smutný

Výstavu obrazů a dalších výtvarných děl Ireny Hašové s názvem „Tvoření, mého života koření“ mohou v těchto dnech navštívit zájemci v Újezdu u Brna. Výstava, kterou pořádá nezisková organizace Újezdská Rozmarýna, se koná ve dnech 16. až 18. června ve Vzdělávacím centru U kapličky v Nádražní ulici.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Výstava byla slavnostně zahájena v pátek 16. června v 17 hodin. Hudební program na vernisáži obstarali Rostislav Haša se synem Borisem. V sobotu 17. června a v neděli 18. června je možné si výstavu prohlédnout od 10 do 18 hodin.

Autorka se narodila ve znamení Kozoroha, takže miluje kopce a strmé cesty vzhůru. Říká o sobě, že vždy zatvrzele tvrdila, že jednou bude malovat, přestože nemá akademické vzdělání, ani neabsolvovala žádné kurzy. Když jí bylo 40 let, manžel Rostislav jí koupil barvy, stojan, štětce... Radost z dárku vystřídala starost „co s tím“.

Ve velmi krátké době zjistila, že nikdy nebude malovat jako její milovaní impresionisté, takže si začala tvořit jen tak pro sebe - neuměle, amatérsky, ale s láskou. S láskou k barvám. Mimo malování napsala říkanky pro své vnuky, vytvořila koláže pro přátele k narozeninám nebo vyrobila drobné radosti jako kamínky, andělíčky a podobně.

K návštěvníkům výstavy se obrátila s osobní prosbou: „Prosím všechny návštěvníky o velkou shovívavost při procházce touto výstavou - je to moje první prezentace a vnímám ji spíše jako ukázku, co neumělec dělá, a možná i jako návod pro někoho, kdo má podobné touhy. Nikdy není pozdě začít.“

Újezdská Rozmarýna je nezisková organizace, která podporuje kulturní dění v Újezdu u Brna a jeho okolí. Pořádá výstavy, koncerty a neformální setkání.

Vzdělávací centrum U kapličky vzniklo v roce 2003. Tehdy pořádalo kurz němčiny s jedním lektorem a jednou třídou. V roce 2007 se centrum přestěhovalo z rodinného domku do objektu v Nádražní 440, kde bylo možné využívat tři třídy. Počet lektorů se zvýšil na šest. Dnes centrum vyučuje nejen němčinu, ale i angličtinu, francouzštinu a španělštinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám