Hlavní obsah

I když sluneční paprsky chyběly, vodáky deštivý víkend neodradil

Novinky, Stanislava Dvořáková

První červnový víkend patřil skupině vodáků z Týnce nad Labem, kteří přijeli za účelem poznání kouzla plavby po Tiché Orlici.

Foto: Petr Špatenka

Chladné počasí s občasnými přeháňkami skalní vodáky nezozhodilo.

Článek

Letošní sezona na Tiché Orlici má vzhledem k nouzovému stavu koronavirové pandemie zpoždění, navíc doprovázené nepřízní počasí. V minulých letech první červnové dny byly začátkem teplého letního období.

Aquaparky a plovárny letos vzhledem k nízké teplotě nemohly otevřít, ale volně tekoucí řeka, to je věc jiná. Vodáckému lidu navíc nějaká ta kapka vody nevadí, i když padá z tmavých mraků a příjemný pobyt v přírodě si nedají překazit.

Členové šesti rodin z Týnce nad Labem každoročně tráví červnové víkendy na vodě, a tak se rozhodli, že i letos tento plán dodrží. Spluli již řadu řek po celé České republice a tentokrát se rozhodli pro Tichou Orlici s její působivou scenerií předhůří Orlických hor.

V pátek 4. června tábořiště a loděnice v Cakli u Ústí nad Orlicí ožila 26 účastníky, kteří si na louce u řeky postavili stany, aby si po dva dny mohli užívat pohody v lodičkách na toku řeky. Podmračený den však letní pohodu nenabízel. Navíc Orlice pro nedostatek vody není až k viaduktu u nádraží v Ústí nad Orlicí splavná a tak se na dovezené loďky nasedalo až za částí regulovaného úseku u Kerhartic. Nežádoucí vodu shora vyřešily pláštěnky, teplotu případného vykoupání s patřičným zápalem prověřili mladí účastníci.

Vytouženou plavbu s kapitánským velením Martina Hály přírodním korytem tentokrát však nedoprovázelo modré nebe se zářícím sluncem. Atmosféru kouzla řeky přesto nahradily zelení bohatě pokryté břehy, pod jejichž klenbou vodáci propluli až do Brandýsa nad Orlicí k tábořišti U Konťáku.

Ani další den nepřinesl optimální počasí, dobrá nálada však nechyběla. Navíc v ohbí velkého říčního meandru, kde se nachází osada Bezpráví a v ní stylová výletní hospůdka U Pildy, se stali svědky nevšedního zážitku. Na občerstvení se zde stavila nezvyklá výletní skupina v sedlech koní. Petr Staněk, "náčelník" z ranče Oklahoma v nedaleké obci Hrádek, uspořádal pro zájemce jezdecké putování Orlickým podhůřím v okolí ranče. I tento výlet, přes nepřízeň počasí, byl jakousi satisfakcí za dlouhou dobu odloučení od všech přátel.

Krásné vzpomínky na vodní výlet na Tiché Orlici parta rodičů s dětmi ještě doplnila plavbou údolím přírodního parku, který je významnou krajinářskou lokalitou, kde se v častých meandrech, starých říčních ramenech a tůňkách nalézá typická mokřadní a bahenní květena. Na pravém břehu řeky pak lze spatřit suťové lesy a opukové skály přírodní rezervace Peliny u Chocně s nejvýraznějším skalním pilířem, nazvaným velbloud, který svůj název získal podle podobnosti k tomuto zvířeti.

Reklama

Výběr článků

Načítám