Hlavní obsah

Hyperbarická komora v ostravské městské nemocnici pomáhá nemocným již 50 let

Novinky, Josef Zajíc

Ve středu 9. září tomu bylo přesně 50 let, kdy byla do užívání v Městské nemocnici Ostrava zavedena hyperbarická komora o objemu 65 metrů krychlových a váze 50 tun. Od 9. září 1965 se v ní mohlo léčit 8 sedících a 3 ležící pacienti. Po rekonstrukci a modernizaci přístrojů byla kapacita zvýšena na 10 sedících.

Foto: Josef Zajíc

Městská nemocnice Ostrava. 16.9.2015.Hyperbarická komora. Léčebná část( 65m3)

Článek

Hyperbarická komora vážící 50 tun byla v roce 1965 spuštěna jeřábem do obestavěných zdí v úrovní třetího patra pavilonu v Městské nemocnici Ostrava a po té zastřešena. 9. září 1965 přijala své první pacienty.

Principem léčby hyperbarickou oxygenací (HBO) je inhalace kyslíku za zvýšeného atmosférického tlaku, přičemž jeden léčebný cyklus trvá přibližně 120 - 140 minut. Zpočátku se v ní léčily otravy oxidem uhelnatým, anaerobní infekce, těžká zhmoždění a ischemie tkání.

„V současné době naše oddělení zajišťuje nepřetržitou péči o pacienty ze všech moravských regionů indikovaných k HBO, včetně pacientů vyžadujících intenzivní dohled a ošetřovatelskou péči přímo v komoře během léčby,” informoval primář oddělení Centra hyberbarické medicíny MUDr. Michal Hájek.

Pracoviště disponuje moderní zdravotnickou technikou. V letošním roce byl zakoupen jeden z nejmodernějších přístrojů pro umělou ventilaci fungující v maximálním tlaku odpovídající hloubce šedesáti metrů vodního sloupce, s možností napojení na různé směsi dýchacích plynů včetně hélia.

Hyberbarická komora je jediná na Moravě, další komoru jsou v Praze a Pardubicích. Komora je vytížena zhruba pro 30 pacientů denně. V běžném roce nemocnice přijme asi 450 nemocných z toho asi 50 s diagnózou otravou oxidem uhelnatým. V době otevření hyperbarické komory byla jediná v ČSR a třetí v Evropě.

Komora prošla až do dnešního dne dvěma významnými rekonstrukcemi. První byla v devadesátých letech minulého století a druhá v letech 2007 - 2008. V té době zůstal jedině původní plášť, jinak vše bylo vyměněno. Má nejmodernější přístroje a vybavení. Vše řídí počítače. Podle diagnostiky se komora natlakuje tak, že odpovídá tlaku, jakoby pacient byl v hloubce vody 10,15 nebo 18 m. V komoře je běžný vyčištěný vzduch. Pacienti dýchají čistý kyslík. Tomu je přizpůsobeno vybavení i oblečení pacientů i ošetřujícího personálu, aby nedošlo k požáru.

„Jsem moc ráda, že se zde mohu léčit. Měla jsem náhlou ztrátu sluchu v pravém uchu po pásovém oparu. Ztráta sluchu byla 60procentní. Touto léčbou se moje situace zlepšila o 15 procent. Jedna léčba, kdy v komoře pod tlakem dýchám čistý kyslík, trvá asi 120 minut. K dnešku už mám za sebou 11 sezení,” svěřila se pacientka Blanka Matušková.

„Naše oddělení spolupracuje s mnoha léčebnými centry pro děti i dospělé. Jsem velmi rád, že zlepšením kvality léčebné péče došlo k poklesu výskytu těžkých anaerobních infekčních komplikací, přestože závažnost těchto stavů zůstává nadále vysoká. V posledních pěti až deseti letech došlo ke zvýšení počtu nemocných trpících trofickými defekty, zejména u pacientů s cukrovkou a k výraznému zvýšení počtů pacientů s intoxikacemi oxidem uhelnatým, a to až v řádu stovek procent, " dodal MUDr. Hájek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám