Hlavní obsah

Hra se sklem, barvami a světlem. Díla Františka Jungvirta zdobí karlovarskou galerii

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Unikátní výstava skla úspěšného designéra Františka Jungvirta (22), který patří k nejoriginálnějším představitelům mladé generace českých sklářských umělců, je v současné době k vidění v Sun Gallery Spa Resort Sanssouci v Karlových Varech. S Františkem Jungvirtem přinášíme rozhovor.

Foto: z archivu Františka Jungvirta, foto Martin Prokeš

Fotografie z výroby kolekce luxusních váz Merano Pop pro karlovarskou sklárnu Moser. Na snímku mladý a úspěšný sklářský výtvarník František Jungvirt

Článek

Můžete se nám krátce představit?

Jsem sklářský výtvarník, designér a malíř skla. Nyní studuji na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze Ateliér skla u doc. ak. soch. Ronyho Plesla. Předtím jsem absolvoval studia umění a řemesla ve skle se specializací na malbu při SOŠ v Třeboni, obor Uměleckořemeslné zpracování skla se zaměřením na malbu skla.

Jak jste vlastně přišel k výstavě, která nese název Shape?

K vytvoření výstavy pro Sun Gallery v Karlových Varech jsem byl osloven samotným kurátorem galerie Jaroslavem Polaneckým. S potěšením jsem jeho nabídku přijal. A tak vznikla expozice s podtitulem Shape, kterou si mohou zájemci prohlédnout v Sun Gallery v lázeňském komplexu Spa Resort Sanssouci až do 11. října 2019.

S nadhledem kombinujete aktuální tendence současného designu a vizuálního umění s tradičními sklářskými postupy. Co všechno návštěvníci na výstavě uvidí? Nalákejte...

Návštěvníci na výstavě uvidí výběr mých prací z posledních tří let, ale i úplné novinky. Některé práce zde jsou k vidění úplně poprvé. Patří k nim například nové malované vázy DECAL či kolekce zlacených váz svítících pod UV světlem, která byla navržena pro karlovarskou sklárnu Moser.

Jak dlouho jste na výstavě pracoval a co pro vás bylo úplně nejtěžší?

Výstavu jsem připravoval v průběhu roku. Důležité bylo vybrat jednotící prvek a název, který by držel výstavu pohromadě, pak jednotlivé věci. Výstava Shape, jak sám název říká, je o tvaru, ale také barvě.

Kdo vám s výstavou nejvíce pomohl?

Za pomoc musím poděkovat kurátorovi výstavy Polaneckému, dále Spa Resortu Sanssouci, karovarské sklárně Moser, Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde v současné době studuji, festivalu Czech Design Week a zvláště mojí rodině.

Co se vám za roky studií podařilo, z čeho máte radost? Za sebou máte už několik úspěšných výstav. Na které z nich rád vzpomínáte?

Nejvíce jsem rád, že se stále mohu věnovat oboru, který mě baví a naplňuje, a v tom mi hodně pomáhají rodiče. Za sebou mám vícero výstav a prezentací. Řekl bych, že výstava je takovou odměnou za dokončenou prací. Sklo jsem vystavoval nejen v Česku, ale také v Japonsku, Itálii, Izraeli a Velké Británii. Vždy to byla zkušenost. Rád vzpomínám na výstavu Svěží barvy v Muzeu skla Portheimka v pražském Smíchově, kde se prostor galerie doslova rozzářil barvami.

Čím vám "učarovalo" sklo, se kterým jste spojil svůj život?

Sklo je výjimečný materiál. Dá se sním pracovat za horka i studena. S jeho vlastnostmi i barvami. Při práci s ním stále objevujete.

Máte nějaký svůj sen, který byste si chtěl splnit?

Mám svůj velký sen plnit sny ostatním. Spokojený budu, pokud budu moci své nadšení pro sklo pěstovat i po škole.

Reklama

Výběr článků

Načítám