Hlavní obsah

Horké počasí v minulém týdnu způsobilo více infarktů

Novinky, Dana Lipovská
Aktualizováno

Kardiologické oddělení Krajské nemocnice T. Bati ošetřilo v minulém týdnu 12 pacientů s infarktem myokardu, z toho pět lidí v průběhu uplynulého víkendu. Šlo o pacienty ve věku 49 až 86 let ze všech okresů Zlínského kraje.

Foto: Nikola Hofmanová
Článek

Zvláště víkendové číslo (pět lidí) je mimořádné, obvykle lékaři zlínského kardiocentra ošetří průměrně jednoho takového pacienta denně.

"Podepsalo se na tom velké sobotní horko a blížící se změna počasí," uvedl primář kardiologického oddělení nemocnice Zdeněk Coufal. Všechny pacienty přivezla rychlá záchranná služba, jejíž vozidlo je doslova "koronární jednotkou na kolech" a je vybaveno vším, co je potřeba k úspěšnému řešení možných komplikací akutního infarktu.

„Infarkt myokardu se většinou projeví bolestmi na prsou - za hrudní kostí, mezi lopatkami, vystřelováním bolesti do levé paže nebo do krku - a může při tom být pocit nedostatku dechu. Pokud takové potíže nastanou a neustupují do 15 až 20 minut, je namístě uvažovat právě o možnosti infarktu," uvedl Coufal a apeloval na to, aby lidé nečekali a zavolali záchranku.

"Určitě není vhodné, aby se nemocný sám odebral k lékaři a už vůbec ne jako řidič vozidla," dodal. V případě potvrzené diagnózy je nemocný převezen přímo do kardiocentra.

"My poté provedeme tzv. koronární angioplastiku, kdy je tepna rozšířena balónkem a z cévy může být odsáta případná krevní sraženina. Zúžené místo vyztužíme tzv. koronárním stentem, který zabrání opětovnému zúžení nebo uzávěru," řekl Coufal.

Většina pacientů s infarktem myokardu, zvláště v nižších věkových skupinách, jsou kuřáci. Z výše uvedených 12 pacientů bylo osm aktivními kuřáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám