Hlavní obsah

Herecké muzeum slaví výročí, získalo další unikáty

• Aktualizováno
Novinky, René Kekely

Herecké muzeum Viktorka v Babiččině údolí, ve východočeských Ratibořicích, slaví tříleté výročí. Jeho provozovatel, režisér Tomáš Magnusek, a patron herec Martin Dejdar kromě dortu dostali nové unikátní artefakty do sbírky. Například i noční košili po slavné české herečce.

Foto: Jaroslav Hauer

Herecké muzeum Viktorka slaví tříleté výročí

Článek

Pro režiséra Tomáše Magnuska, který začal natáčet nový film Stáří není pro sraby a nedávno odhalil, že zhubl neuvěřitelných 70 kilogramů, to byla první veřejná akce po zákrocích, které s tím souvisely.

Na Viktorku do Ratibořic přijeli kromě jeho kamaráda a kolegy Martina Dejdara také herečka Eva Hrušková s manželem Janem Přeučilem. Ti byli u Magnuskových nápadů na Herecké muzeum téměř od začátku a poskytli mu řadu zajímavých věcí do expozice. Tentokrát dostal od nich další várku v podobě fotek, výstřižků, ale také knihu číslo jedna prvního vydání Popelka 50, která vyšla loni k 50. výročí od natočení první, černobílé, československé Popelky s Evou Hruškovou v hlavní roli.

„Tomášovi jsme s nakladatelem a autorem knihy Pavlem Mészárosem dali knihu, která se křtila a do níž se všichni autoři a kmotři podepsali. K tomu také náleží i pamětní razítko související s Popelkou. Jsme moc rádi, že právě tady kniha může být,” prozradila Eva Hrušková, která dostala ručně malovaný obrázek od výtvarnice Zuzany Jesenské-Kubicové - svůj "Popelčí" portrét, který muzeu obratem darovala.

„Když jsem s nápadem vybudovat Herekcé muzeum kdysi přišel, hodně lidí si klepalo na hlavu a říkali, že jsem blázen. Dobrá věc se podařila, my slavíme třetí výročí a já mám radost, že tu máme celou řadu neuvěřitelných věcí po slavných lidech, kdy s většinou z nich jsem měl tu čest pracovat,“ řekl Tomáš Magnusek.

Kromě „Rumburakova pláště“ ze seriálu Arabela, posledního diáře Heleny Růžičkové, nebo rukaviček Zity Kabátové, je tu celá řada zajímavých artefaktů. Od ocenění, přes scénáře, například od Zdeňka Trošky a dalších kolegů, až po soubory fotografií.

K novým raritním věcem přibyla v sobotu i noční košile herečky Jiřiny Šejbalové. Tu se podařilo vydražit na aukci od majitelky, jejíž maminka se se slavnou herečkou přátelila, protože k nim do Krhanic u Benešova jezdila na svou chatu.

„Tu košili měla paní Marie Stibůrková a její mamince jí věnovala Jiřina Šejbalová. Váže se k tomu hezká historka. Když u ní jednou na chatě maminka paní Stibůrkové byla, postihl ji ledvinový záchvat, a když jí odvážela sanitka do nemocnice, tak jí paní Šejbalová dala s sebou dvě košile, protože v tu chvíli u sebe ta paní neměla nic. A pak jí paní Šejbalová tu jednu košili věnovala,” odvyprávěla příběh, který zaslal dražitel košile, herečka Eva Hrušková.

Noční košile po představitelce řady filmových, televizních a divadelních rolí je poměrně vzácným unikátem. Na chatu do Krhanic jezdila Šejbalová řadu let i se svým manželem, právníkem JUDr. Pipkem. Oba také odpočívají na zdejším hřbitůvku.

Na chatu k nim jezdili často i přátelé z branže, jako třeba Bohuš Záhorský s Vlastou Fabiánovou a řada dalších. Šejbalová byla výborná kuchařka, a tak i mnoho místních ochutnalo jídla, které tu hlavně v létě vařila.

Do Hereckého muzea Viktorka by se v brzké době měly dostat i některé drobnosti z pozůstalosti po nejmenší české herečce a dabérce Aťce Janouškové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám