Hlavní obsah

Hasiči z Hostinného slavili 150 let

Novinky, Martin Němec

Na 30 kusů hasičské techniky ze 17 hasičských sborů z tuzemska i Německa se v sobotu v Hostinném předvedlo na slavnostech k 150. výročí založení Spolku dobrovolných hasičů.

Foto: Martin Němec

Oslava výročí založení spolku v Hostinném.

Článek

Zdejší hasičský spolek patří k nejstarším v bývalém českoněmeckém pohraničí. Byl založen před 150 lety, starší je jen o pár měsíců spolek liberecký.

Historii spolku od roku 1862 dokládá výstava ve Františkánském klášteře, která byla vernisáží otevřena v předvečer slavností. V expozici je až do konce září k vidění množství dobových fotografií, dokumentů, unikátních předmětů, uniforem a dalších zajímavostí.

I když slavnosti od začátku nepřálo počasí, sešlo se po sobotním odpoledni na místním autobusovém nádraží několik stovek lidí. „Jedná se o letošní největší slavnost pořádanou v Hostinném. I nedávná doba dokázala, že dobrovolní hasiči jsou pro město nepostradatelní nejen při hašení požáru, při automobilových nehodách, ale v poslední době hlavně při povodních,“ uvedl starosta Karel Klíma v úvodním proslovu.

Vlastní hasičská slavnost odstartovala spanilou jízdou hasičské techniky následovanou svěcením praporu a nového zásahového vozu. V programu byla i ukázka zásahu Police ČR a další ukázky práce s hasičskou technikou. K vidění byla i ruční stříkačka či technika poháněná parou. Poučným zpestřením byla jednotka ze Studence, která předvedla zásah s ruční stříkačkou vyrobenou v roce 1895. Bohatý program zahrnoval i jízdy na motorovém člunu, ukázky vyprošťování a záchrany osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám