Hlavní obsah

Háčkovaný svět představuje období od antiky po současnost

Novinky, Stanislava Dvořáková

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí představuje na výstavě Háčkovaný svět způsob života v minulé době charakterizované odíváním společnosti, ať jednotlivců, společenských skupin, tak příslušníků řemesel. Návštěvníky zavádí i do světa mytických představ.

Foto: Stanislava Dvořáková

Originální háčkované historické modely na panenkách ozdobily výstavu Háčkovaný svět.

Článek

V průběhu měsíce ledna v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí lze s podobou háčkovaných kostýmů panenek vstoupit do světa dávných dob i pohádkových představ.

S představou bájí a fantazie se návštěvníci setkají v prvním sále, kde dvě velké vitríny dokumentují kontrast sněhobílých obláčků a andělů s černým podsvětím a vládci pekel. Tajemno pak doplňují háčkované symboly zvěrokruhu.

Historii skutečného světa minulých dob pak dokládá řada výjevů a nákladných kostýmů renezance a baroka z královských dvorů, podzámčí i starého města pražského. Na pražském rynku podle oděvu lze rozlišit vyšší třídu společnosti od střední vrstvy a seznámit se s příslušníky jednotlivých řemesel v jejich typických oblecích. Poté je představeno květinářství i svatební salon. Dále si lze prohlédnout noblesu dvora Ludvíka XIV. - krále slunce i odpolední vycházku společnosti tohoto období.  

Způsob života na venkovském panství představuje ukázka z románu Babička od Boženy Němcové. Podle filmového zpracování se nabízí prohlídka kostýmů Angeliky připomínajících různé situace na francouzském dvoře a průběhu jejího života.

A právě historické romány, filmy, fantazie a záliba v ručních pracích dvou kamarádek z Opavska, Simony Mecerodové a Kateřiny Citové se staly základem pro jejich ztvárnění kostýmů panenek z minulých let. Vzorem se jim stala panenka Barbie a tak o pár let později v roce 2007 začaly se snažit starým a poškozeným panenkám oprášit jejich duši, vynést je ze stínu zapomnění a navrátit jim jejich urozenost, lesk a slávu, jak samy ve svém mottu uvádějí.

Jejich sbírka je jedna z největších svého druhu v České republice. Část této obsáhlé sbírky byla nyní zapůjčena do Ústí nad Orlicí. Není to však sbírka sběratelská. Podstatou je vlastnoruční výroba háčkovaných šatiček, které zobrazují způsob života v dávných dobách charakterizovaného zejména způsobem odívání. Jen ukázka ze současnosti z důvodu strohého oblečení celebrit chybí.

Příjemné překvapení přinesla vitrína s bohatou nabídkou rokových dam s parukou a sněhobílých andělíčků v krinolínách s možností zakoupení. Ty však v předvánoční době, kdy byla výstava otevřena, rychle zmizely. Proto byla k Novému roku tato vitrína znovu doplněna panenkami v krinolíně se slušivým kloboučkem a tematickými figurkami s kominíčkem pro radost a pro štěstí. Jako jedinečný dárek pro eventuální novomanžele jsou navíc určeny panenky s přáním Konec snění, začíná život a Jdi s tím, kdo Tě má rád.

Pro všechny, kteří chtějí na chvíli zapomenout na starosti všedních dnů, případně si odnést některou z panenek na ozdobu vlastního bytu je výstava otevřena do 2. února, v úterý až pátek od 9.00 do 17.00 hodin s přestávkou od 11.30-12.30 a v sobotu a neděli od 13.30 do 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám