Hlavní obsah

Galerie Kaple představuje vyšívané obrazy a textilní sochy Vlasty Žákové

Novinky, Vlasta Červenková

Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí představuje výraznou autorku slovenské výtvarné scény, Vlastu Žákovou, která bourá obecné chápání textilního obraz. Zhlédnout lze již velmi známé velkoformátové obrazy a plastiky, ale i aktuální tvorbu umělkyně. Výstava s názvem Friday Night Highlights potrvá do 24. ledna.

Foto: archív autora - Vlasta Žáková

Plačící, měkká plastika, textil, 2010

Článek

Vlasta Žáková patří do řady výtvarníků, jejíž vizuální projev se vyznačuje především novou koncepcí obrazů, soch a měkkých objektů. Charakteristickým znakem její tvorby je interpretace malby prostřednictvím textilu a hledání různorodých možností textilního odvětví. Tímto způsobem razí novou cestu v současném umění.

Rafinovaným a také velmi přesným postupem ručního a strojního šití, textilním vrstvením a stínováním za pomocí látek a nití, dotváří přesvědčivou iluzi kresby.

V jedné části své tvorby parafrázuje formy tradičního vyšívání, které vždy poskytovalo především dekorativní a vzdělávací funkci. Neztvárňuje žánrové scény a naivní květinové ozdoby v typických kulatých rámech nebo na dekoračních polštářích, ale ironicky vyšívá to, co se jí přímo dotýká. Jsou to fotografické momenty dekadentní zábavy, fragmenty událostí, jenž je sama očitým svědkem a představy o divokých večírcích, které bychom nikdy nenašli v pokojích našich babiček.

Nastiňuje tak problematiku vztahů, sexualitu a diskriminaci, přičemž vychází také z fotografických předloh, které nachází na internetových sociálních sítích. V záznamových vzpomínkách na nevázané večírky sonduje emocionální, psychické pochody a vypětí aktérů.

Expresivní podání niťokresby podtrhuje jejich afektované až agresivní pózy a gesta v podnapilém stavu. Fáze nadšení a snad i upřímná oslava socio-kulturní zábavy tohoto typu, která se vyznačuje dynamickou barevností figurálních kompozic, se nám záhy předefinuje na pohled osob zničených vyčerpáním, vyprahnutím po mejdanu a kritickým uvědomováním si sebe sama. Žáková tak upozorňuje na negativní image a devastaci mladých lidí pod falešnou vizí a de facto evokuje pohoštění, které nikam nevede.

Vlasta Žáková žije a tvoří v Bratislavě. V letech 2000 – 2006 absolvovala Fakultu umění Technické univerzity v Košicích a studijní pobyt na Fakultě umění VUT v Brně. Prezentovala svou tvorbu na mnohých výstavách doma i v zahraničí. Roku 2007 byla finalistkou Ceny Egoart, roku 2009 získala čestné uznání na bienále mladého umění Skúter II, GJK Trnava a v roce 2008 a 2010 se stala finalistkou ceny ČEZ 333, kterou uděluje Národní galerie Praha. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám