Hlavní obsah

Fotografie žen a poezie v hlavní roli výstavy v plzeňské kavárně Kačaba

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská kavárna Kačaba naproti Komornímu divadlu v Prokopově ulici funguje jako chráněná dílna - obsluhují tu lidé s handicapem. Do konce března se tu koná výstava fotografií ruské fotografky žijící v Plzni Ksany Vakhrushevy a poezie Václava Englera.

Foto: Marek Velebný

spokojení protagonisté po vernisáži: zleva Božena a Václav Englerovi a Ksana Vakhrusheva

Článek

V úterý 4. března od 19.30 hodin se v plzeňské kavárně Kačaba konala vernisáž výstavy fotografií Ksany Vakrushevové. Téma výstavy je Žena v proměnách.

Výstava se snaží pootevřít vnitřní svět východní ženy. Snaží se podnítit úvahu o tom, do jaké míry může být svobodná. Na většině fotografii jsou ženy z rusky mluvících zemi, které sice vyhlížejí evropsky, ale mají k nim dál, než se zdá.

„Co se týče fotografování žen, můžu říct, že už mě nebaví fotografování v ateliéru, ale ráda využívám krásu prostředí a přírody ve spojení s krásou ženy, kterou obdivuji. Ráda nalézám pohled, v němž se obyčejný člověk otevře,” uvádí autorka.

Výstava fotografií je spojena s ukázkami z poezie Václava Englera, kdy jsou vedle fotografií umístěny rámy s Englerovými básněmi inspirovanými zen-budhismem a klasickou japonskou a korejskou lyrikou.

Vernisáž uvedl Engler společně s fotografkou Vakrushevou a poté přečetl publiku své básně v kreativním hudebním doprovodu klavíristky Boženy Englerové. Vernisáže výstavy se zúčastnily necelé dvě desítky návštěvníků.

Výstava fotografií Ksany Vakhrushevy a poezie Václava Englera se v koná v plzeňské kavárně Kačaba do konce března.

Reklama

Výběr článků

Načítám