Hlavní obsah

Filmový básník Vojtěch Jasný plánuje, jak bude učit malé děti filmovat, a chystá se za oceán

Novinky, Dana Ehlová

Večer s filmovým básníkem se jmenoval pořad, který se uskutečnil v úterý 19. června ve Společenském centru Kino 70 v Dobrušce. Hlavní roli, tedy básníka, ale především také úžasného vypravěče, v něm ztvárnil Vojtěch Jasný, filmový režisér, scénárista, fotograf a v neposlední řadě i vysokoškolský pedagog.

Foto: Dana Ehlová

Vojtěch Jasný, mimořádná osobnost české kinematografie

Článek

Tuto mimořádnou osobnost české kinematografie představil filmovým fanouškům v Dobrušce filmový historik dr. Pavel Taussig. Dalším zajímavým hostem večera byl majitel pozoruhodné sbírky českého filmu Vítězslav Tichý.         

V první části vyprávěl Vojtěch Jasný své zážitky z pobytu v Číně, kde v roce 1953 natáčel spolu s Karlem Kachyňou reportážní film Lidé jednoho srdce o cestě Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého. Jeho uměleckým vedoucím v té době už byl dobrušský rodák a hudební skladatel Radim Drejsl. Část tohoto filmu měli možnost zhlédnout i účastníci večera, kteří se dobře bavili glosami pana režiséra. Z jeho vzpomínek na Radima Drejsla se dalo lehce vyčíst, jak měl Vojtěch Jasný dobrušského rodáka rád, zároveň se však přítomným jistě zatajil dech, při jeho konstatování, že mimořádně nadaný hudební skladatel a umělecký vedoucí AUS nezemřel z vlastní vůle, ale za pomoci přisluhovačů režimu.

A pak už přišly na řadu historky o Janu Werichovi ve spojitosti s vrcholným dílem Vojtěcha Jasného - pohádkovou komedií Až přijde kocour (1963). Sám režisér si totiž vymínil u tehdejšího prezidenta republiky Antonína Novotného, že mohl v té době komunistickým režimem zakázaného herce do dvou rolí v tomto filmu obsadit. Při promítání Jasného krátké televizní komedie Magnetické vlny léčí s Janem Werichem a s Jiřím Sovákem v hlavních rolích si většina přítomných náležitě vzala k srdci doporučení tvůrce dané těsně před projekcí a opravdu se od srdce zachechtala.

V tomto roce sedmaosmdesátiletý Vojtěch Jasný, který v roce 2007 obdržel ocenění Český lev za celoživotní přínos české kinematografii, je navzdory zdravotním neduhům stále velmi aktivní. Plánuje, jak bude v Bystrém u Poličky učit filmovat a fotografovat malé děti, píše knihu Scény z mého života, chystá se opět za oceán, neboť ještě učí na newyorské filmové škole.

Ti, kdo na setkání s Vojtěchem Jasným přišli, strávili nezapomenutelné chvíle s člověkem, z něhož sršela moudrost a pokora na všechny strany. Jeho myšlenky o tom, že pro filmaře (a jistě nejen pro ně) je nejdůležitější BÝT POTICHU A VĚDĚT, nebo o tom, jak je dobré podívat se alespoň občas kamsi nahoru k nebi a vnímat poselství, která odtud přicházejí, stejně jako mnoho a mnoho dalších, svědčila o tom, jak obrovská osobnost Dobrušku ten den navštívila.                            

Reklama

Výběr článků

Načítám