Hlavní obsah

Festival Národů Podyjí se vydařil. Přálo počasí, lidé si pochutnali, hrálo se i tančilo do noci

Novinky, Jitka Sobotková

Patnáctý ročník festivalu Národů Podyjí, který se v Mikulově konal o víkendu 18. - 20. července, se vydařil. Přálo především počasí, které bylo v sobotu až tropické, a lidé vyhledávali stín, kde by mohli s chutí sníst kulinářské zázraky a poslechnout si zajímavý kulturní program.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Kulinářsko-kulturní svátek pod širým nebem si vychutnal snad každý, kdo do města pod Pálavou zavítal a sžil se s myšlenkou, že kulturu i gastronomii Podyjí utvářela v minulosti řada národů, které tu zanechaly něco ze svých zvyklostí.

Páteční zahajovací program byl věnován přednáškám a výstavě fotografií na téma (In)tolerance, soužití mezi lidmi a bezdomovectví. Celou sobotu pak mikulovské Náměstí vonělo a až do pozdních nočních hodin se na pódiu vystřídalo několik uskupení a kapel.

Speciality kuchyní národů Podyjí byly opravdu pestré a velmi chutné. Letos se představilo dvacet kuchyní. Tradičně tu byl stánek s bulharskými specialitami. Tentokrát Mira Kralik připravil zeleninovo-masovou směs zvanou pileška kavarma. Nechybělo pečené sele a jehně u stánku se srbskou kuchyní. Vídeňské speciality v podání Jitky Plesz lákaly na vídeňský řízek, vinné listy a legendární jablečné sádlo.

„Jsem tu poprvé a telecí řízek jsem nikdy nejedl, takže moje volba byla jasná. A musím říct, pochutnal jsem si moc,” řekl návštěvník Petr z Jihlavy. Manželský pár z Mělníka zase porovnával chutě ukrajinského a ruského boršče. „Jen do té pravé ruské vodky už v tomto obrovském horku nejdu, to by nedopadlo dobře,” smál se muž.

U všech stánků mohli lidé ochutnat slané i sladké pokrmy, pocházející z pokladnic rodinných receptů příslušníků jednotlivých národů, které žijí v Podyjí. Vynikající byly moravské koláče, které nabízela Silvie Kovaříková, židovské speciality připravené Marií Leskovjanovou ze Spolku přátel židovské kultury v Mikulově či arménský šašlik, grilovaný lilek a tolma.

„To je mleté maso s vinným listem, naše specialita, stejně tak jako palačinky s mletým masem,” řekla mladá žena, která nabízela dobroty na stánku s arménskou kuchyní.

Lidé si pochutnávali také na slovenské sármě, ale i na haluškách se zelím od Zdenky Nemešové, která připravila speciality ze středoslovenské kuchyně. Romská gastronomie pak lákala na typický romský pokrm gója, což jsou střívka plněná směsí, podobnou bramboráku.

Letos poprvé také pozvání pořadatelů z Občanského sdružení Národy Podyjí přijali i členové klubu Hanoi z Prahy a představili vietnamskou kuchyni. Velmi chuťově zajímavé bylo hovězí s badyánem a se skořicí. V horkém letním dni pak byla osvěžující ledová vietnamská káva s ledem.

„Vietnam je druhý největší exportér kávy na světě a lidé ve Vietnamu pijí kávu stále. Ta autentická vietnamská se připravuje za pomocí filtrů, něco jako francouzská. No vždyť také francouzští kolonisté k nám kávu na konci devatenáctého století přivezli,” vysvětlila velmi krásnou a čistou češtinou vietnamská dívka Dana.

Zajímavými nápoji ať už alkoholickými či nealkoholickými se mohli návštěvníci občerstvit u většiny stánků. Čepovalo se i pivo, nalévala se pravá ruská vodka, slivovice, moravská vína, jablečný mošt a vinařství Volařík připravilo ochutnávka vín.

Letošní jubilejní patnáctý ročník festivalu Národů Podyjí ukončila jako již tradičně společná veřejná nedělní snídaně v zámecké zahradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám