Hlavní obsah

Festival Folklor bez hranic začal v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Festival Folklor bez hranic byl v pondělí 14. srpna 2017 slavnostně zahájen na Magistrátu města Ostravy. Na jeho cestu po Ostravě si slavnostně ťukli skleničkami primátor města Ostravy Tomáš Macura, ředitelka festivalu Kateřina Macečková a náměstek primátora přes kulturu Zbyněk Pražák.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.8.2017 Festival Folklor bez hranic byl zahájen. Zástupci čtrnácti souboru na radnici.

Článek

Slavnostního přijetí u primátora města Ostravy se zúčastnili zástupci čtrnácti zúčastněných souborů a mezi nimi pět ze zahraničích. Ředitelka festivalu Kateřina Macečková představila zástupce z Kostariky, Taiwanu, Srbska, Francie i Ukrajiny. Nezapomněla na domácí folklorní soubory Mateník z Prahy a Slovácký krůžek z Brna. Představili se domácí ostravské dospělé a dětské soubory.

„Po uspořádání nultého ročníku, jsme byli dost unaveni, ale pustili jsme se do další práce. Dnes otevíráme jubilejní dvacátý ročník, který dokazuje, že Ostrava má folklorní zázemí, že se lidový tanec líbí a hodně dětí, dospělých a také seniorů jej aktivně provozují a to ať jako zpěváci, tanečníci či hudebníci. Důležitým aspektem našeho festivalu je to, že nelákáme veřejnost, aby přišli za námi, ale naopak objedeme všechny velké obvody, kde se jim naše zúčastněné soubory představí,” řekla úvodem Kateřina Macečková, ředitelka festivalu.

V pondělí se soubory představili v 15:30 hodin v obchodním centru FORUM Nová Karolína, kde velkého úspěchu dosáhly všechny zahraniční soubory. Festival se pod názvem "Ať žije festival !!!" od 16:30 hodin přemístil na Masarykovo a Jiráskovo náměstí, kde opět divákům za krásného počasí ukázali své lidové umění. 

Pondělní den 14. srpna festival uzavřel program v 19:00 hodin slavnostním koncertem všech čtrnácti souborů v sále Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.

V úterý 15. srpna se Festival Folklor bez hranic přesouvá do největšího městského obvodu Ostrava-Jih. Bude se konat za Kulturním střediskem K - Trio. Záštitu převzal starosta Martin Bednář. Začátek je v 16:30 hodin

Ve středu 16. srpna se festival přemístí na městský obvod Ostrava - Mariánské Hory a Hulváky. Zahájení je v 16:30. Koncert bude také v Klimkovicích. Záštitu převzala Liana Janáčková, starostka.

Ve čtvrtek 17. srpna se bude slavit v 16:30 hodin na Hlavní třídě na pódiu u rondelu v Ostravě-Porubě. Záštitu převzal starosta obvodu Petr Mihálik.

Záštitu nad posledním dnem festivalu, který se bude konat v pátek 18. srpna 2017 převzala starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová. V 15:30 projde městem průvod od OC FORUM Nová Karolina. V 17:00 hodin bude koncert dětských souborů na Slezskoostravském hradě a v 18:00 závěrečný koncert dospělých.

Na závěrečný koncert bude vstupné na Slezskoostravský hrad: Dospělí 80 Kč, děti od 3 let, studenti, ZTP, důchodci 40 korun.

Podrobnosti: www.folklorbezhranic.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám