Hlavní obsah

Doubice mají možná největší sbírku dřevěných soch na světě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte cíl na výlet? Ideální je spojit návštěvu Jetřichovicka se skalními městy a vyhlídkami s návštěvou nenápadné obce, na niž dlouho nezapomenete. První, co vás ve vsi upoutá, jsou tři obrněné transportéry a nad nimi Gottwaldova socha.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

To již zastavujete auto nebo sesedáte z kola a připravujete se na zírání. Jakákoli příprava je marná, budete mít oči jako kladivoun.

Vše je shromážděno v restauraci penzionu Stará hospoda a jeho blízkém okolí. Majitel Karel Rezek si pro svůj projekt vymyslel Doubické království. Dokonce tu mají svoji vlastní měnu – doubáky (kurz 100 Kč = 90 doubáků). 

Pojďte se projít. Od obří luční kobylky z Ferdy Mravence, přes čerty, ježibaby, čertí i lidské hlavy, dřevěný kulomet a s postupem do zadního prostoru za penzionem už jen budete tiše polykat nad řezbářským umem zdejšího mistra motorové pily. Se sluchátky na uších zrovna zladňoval tělo Gorgony.

Sochy jsou i prodejné, nebo si je můžete objednat. Vše je pro děti, vše si mohou osahat, potěšit se s pohádkovými bytostmi, Sněhurkou s trpasličí partou, ale také třeba se třemi zakletými psy, nebo sochami, které známe ze starého Egypta.

Soch prý je sto patnáct, počítal jsem je dvakrát, vždy to vyšlo o něco více. Ale to není vůbec podstatné, kolik opracovaného dřeva způsobí radost. Ač stojíte u vynikající hospody, na jídlo zrovna není pomyšlení, protože stále objevujete něco nového. Další detaily ve tvářích oživlého dřeva.

Těžké je vybrat ke článku půltucet fotek, když by si dalších minimálně dvacet zasloužilo stejnou pozornost. Vnitřek Staré hospody, ocedulován starými reklamami nebo různě návěstními tabulemi s další výzdobou, je dalším překvapením. Restaurace nabízí českou kuchyni a zvěřinové speciality - a kromě toho bohaté sportovní vyžití. V rybníčku si můžete po zakoupení povolenky ulovit tu svou zlatou rybku, kterou vám do zlatova připraví, jen zvířecí řeči po ní neporozumíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám