Hlavní obsah

Divadlo Reduta zve na českou premiéru mrazivého hororu Veroničin pokoj

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hru světově proslulého amerického autora Iry Levina nastudoval v brněnském Divadle Reduta režisér Dodo Gombár s herci Bedřichem Výtiskem, Ivanou Hloužkovou, Jakubem Šafránkem a Magdalénou Tkačíkovou.

Foto: Jiří Smutný

Scéna je uzavřený pokoj

Článek

Veroničin pokoj měl být původně uveden na sklonku minulé divadelní sezóny, ale pro nemoc musel být přesunut na začátek nové. Předpremiéra je 5. září a premiéra 10. září, vždy v 19 hodin.

Americký spisovatel a dramatik Ira Levin (1929-2007) je znám jako autor děl Polib mne a zemřeš, Osidla smrti, Rosemary má děťátko, Hoši z Brazílie, Stepfordské paničky a Někdo se dívá. Veroničin pokoj tak známý není, na naší divadelní scéně se nikdy neobjevil. Jeho první překlad do češtiny vytvořila teprve vloni Jitka Sloupová.

„Mistr napětí spisovatel Ira Levin napsal jedinečný příběh, u kterého není až do poslední chvíle jasné, co vlastně sledujeme. Fantazii a cestování v čase? Ďábelsky vykonstruovaný vtip? Temný psychologický thriller? A existuje vůbec hlavní hrdinka Susan, či byla pouze v představách nemocné Veroniky? Na rozdíl od mnoha jiných autorů žánru má totiž Levin jednu velkou přednost - až na výjimky není ono tajemno něčím přicházejícím zvenčí, vždy vychází jen a pouze z lidí. V jeho díle nenarazíme na strašidla či duchy. Vše je ukotveno ve všední realitě a původcem všeho dobra i zla je člověk,“ říká dramaturgyně Ilona Smejkalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám