Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava uvádí premiéru unikátního představení Marvin

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 30. května v 17 hodin bude mít v ostravském Divadle loutek premiéru unikátní představení vynikajícího tanečníka, loutkáře a režiséra Dudy Paivy s názvem Marvin, které má podtitul Příběh chlapce, který svýma čistýma očima právě objevuje svět.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava 29.5.2014: Z generálky inscenace Marvin. Hlavní role Filip Staněk.

Článek

Marvin je v České republice první inscenací nizozemského autora, režiséra, loutkáře, tanečníka a performera Eduardo de Paiva Souzy, známého jako Duda Paiva, úspěšného po celém světě. Ostravským divákům je znám z festivalu Spectaculo Interesse, z něhož si odvezl již řadu cen. Exceloval zde jako tvůrce i interpret například v představeních Angel, Melediction nebo Bastard a naposledy jako autor, režisér a choreograf inscenace Bestiaires. Ostravskou inscenaci nastudoval spolu s tanečníkem Mischou van Dullemenem,” informovala Lucie Míčková, marketink a PR Divadla loutek Ostrava.

V jedinečné inscenaci, jež se pohybuje na hranici loutkové grotesky, a zároveň je nesena poeticky laděnou, velejemnou choreografií, účinkují po boku Filipa Staňka, demisólisty baletu Národního divadla moravskoslezského, herci divadla loutek. Příběh vypráví o chlapci, který utíká před přísnou výchovou na internátu do svých myšlenek a fantazie, kde hledá přátelství a svobodu.

„Divadlo, jak je dělá Duda, je přístupné naprosto každému divákovi, je propracované, originální a jedinečné. Takové divadlo je schopno přežít i dnešní silnou konkurenci v podobě kina a televize,” zdůraznil režisérovy přednosti hlavní představitel Marvina Filip Staněk.

Režisér Duda Paiva na Marvinovi spolupracoval s tanečníkem Mischou van Dullemenem, s nim před lety vytvořil stejnojmennou inscenaci v Nizozemsku. Autorem scénické hudby, jež tvoří významnou složku díla, je Michal Sedláček, člen hereckého souboru Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Dramaturgem inscenace je Matěj Samec.

Premiéra Marvina, která se uskuteční v pátek 30. května v 17.00 hodin v hlavním sále Divadla loutek, je poslední končící sezóny 2013/14. Pro školy bude titul uveden v rámci festivalu Dream Factory a pro veřejnost pak bude k vidění v nové divadelní sezóně 2014/2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám