Hlavní obsah

Den otevřených dveří a Den zaměstnavatelů na střední škole doprovodila kadeřnická soutěž

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky návštěvníků přilákal Den otevřených dveří a Den zaměstnavatelů. Akce se odehrála 7. prosince na Střední škole železniční, technické a služeb v Šumperku. Podívat se přišli především deváťáci zvažující volbu některého ze dvou desítek učňovských i studijních oborů, které škola nabízí.

Foto: Radek Winkler

Ředitelka školy Irena Jonová a Petr Krill, předseda Grémia podnikatelů.

Článek

„Jsem rád, že se vás tu tolik sešlo. Náš průmysl potřebuje lidi s technickým vzděláním, a to ne pouze vysokoškoláky, ale také ty, kteří obsluhují stroje a rozumí jim,“ pochvaloval si na zahájení Petr Krill, předseda Grémia podnikatelů.

Jeho názor podpořil také místostarosta Šumperka Tomáš Spurný.

„Každý den slýcháme v televizi, že chybí asi 200 tisíc pracovníků v průmyslu a řemeslech. Proto si myslím, že jste na správném místě,“ obrátil se Spurný k žákům a dodal: „Jsem rád, že v našem městě působí škola vzdělávající kvalitní absolventy, kteří doplňují stavy potřebných zaměstnanců.“

Martin Janíček, krajský zastupitel a člen školské rady, zdůraznil, že jednou z priorit Olomouckého kraje je podporovat učňovské školství.

Veřejnosti se otevřela budova školy v ulici Generála Krátkého i zámek v ulici Bulharské. Žáci a učitelé připravili prezentace učebních i studijních oborů. Návštěvníci ochutnali vánoční punč a cukroví, mohli se nechat učesat, zkoušeli smontovat stoličku, seznámili se s prací 3D tiskárny, sestavovali stavebnici Merkur, prohlédli si učebny i dílny, domů si odnášeli polaroidové snímky z fotostánku.

Akci doprovodila divácky atraktivní kadeřnická soutěž Color Cup. Budoucí kadeřnice vytvářely účesy ve stylu Mystic Gothic.

„První kolo se odehrálo v září, kdy se vybraly účesy, na nichž pak žákyně dále pracovaly,“ objasnila Jitka Kuťáková, učitelka odborného výcviku.

„Na vytvoření účesu měli soutěžící hodinu. Dvě nejúspěšnější kadeřnice postupují na soutěž v Lanškrouně,“ řekla Zuzana Maturová, vedoucí kadeřnických pracovišť.

Pozornost návštěvníků Dne otevřených dveří přitahoval obrovský vánoční strom, vytvořený žáky oboru tesař.

„Z 30 kusů čtyřmetrových fošen jsme vyrobili sedm desítek komponentů, z nichž je stromek smontován,“ vysvětloval učitel odborného výcviku Kamil Janků.

Netradičně provedený symbol Vánoc pak vyzdobili žáci a učitelé oborů obchodník a prodavač.

Součástí prezentační akce byl také Den zaměstnavatelů, na němž se předvedly firmy působící v regionu, a konference o odborném školství. Část prostředků na představení veřejnosti škola získala díky vítězství v krajském kole soutěže Den odborných dovedností, pořádané Domem zahraniční spolupráce.

„Peníze jsme použili mimo jiné na zaplacení autobusů, které přivezly žáky základních škol z regionu,“ uvedla ředitelka školy Irena Jonová. „Jsem ráda, že se nám podařilo ve spolupráci se zaměstnavateli, kteří se podílejí na odborném výcviku žáků strojírenských oborů a oborů elektro, zorganizovat konferenci na téma Kvalitní odborné vzdělávání = spolupráce školy a zaměstnavatelů. Cílem jednání bylo vytvoření poradního sboru zaměstnavatelů, který by měl zintenzivnit propojení školy a firmem v rámci odborného vzdělávání. Konference se konala i za podpory Úřadu práce v Šumperku a v Olomouci, za podpory Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory, Města Šumperka a zřizovatele Olomouckého kraje."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám