Hlavní obsah

Den ochrany přírody, myslivosti a rybářství se po roce vrátil do zámecké zahrady

Novinky, Martin Brychta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zámeckém parku na Nových Hradech se uskutečnilo setkání příznivců ochrany přírody, myslivosti a rybářství u příležitosti oslav měsíce června - měsíce myslivosti a ochrany přírody.

Foto: Martin Brychta

David Síla v akci

Článek

V sobotu 22. června se uskutečnil 1. ročník Dne ochrany přírody, myslivosti a rybářství, který hostila zámecká zahrada na Nových Hradech. Akce tak navázala na předchozí nultý ročník.

Od 13 hodin se o slavnostní zahájení postarala dechová kapela Veselá muzika vedená Bc. Josefem Vochozkou, který s kapelou vystoupil v rámci sponzorského daru.

Pro děti byla připravena nabídka deseti „soutěží“, kde byla prověřena jejich znalost ochrany přírody, myslivosti, rybářství, zručnosti ve střelbě z luku, vzduchovky, nahazování prutem do vymezeného prostoru a házení míčků na cíl. Děti se zapojily velmi aktivně o čemž svědčí i jejich počet, který dosáhl téměř osmdesátky "soutěžících", což je úctyhodné číslo.

Jak uvedl jeden z hlavních organizátorů akce Ladislav Starý za ochránce přírody, "soutěže byly vedeny myšlenkou kdo ví a umí, vyhrává a kdo neví, vyhrává také, protože mu bylo vše řádně vysvětleno a děti tak získaly nové vědomosti. Tím byl naplněn smysl celého dne, tedy ochrany přírody ve všech podobách. Praktický příklad pomoci a ochraně přírody si mohly děti vyzkoušet pří jízdě lodičkou po jezeře, kdy bylo jezírko čištěno od PET lahví, skleněných lahví a dalších věcí, které do jezírka rozhodně nepatří,” dodal Ladislav Starý.

Pro dospělé byla připravena soutěž v hodu polenem za divočákem - srncem, kdy si hlavní cenu vyházel Pavel Samec z Plzně. Poleno hodil do vzdálenosti devíti metrů a vyhrál srnce. 

Na akci bylo připraveno bohaté občerstvení, třešničkou na dortu byly grilované ryby, které ocenil každý, kdo si je stihl dát dříve, než došlo k jejich vyprodání. O dodávku ryb se postaral Ing. Ludovít Kasan, předseda MO sportovních rybářů z Nových Hradů, který je druhým hlavním organizátorem akce.

"Chceme v této akci i nadále pokračovat a postupně rozšiřovat nabídku programu pro návštěvníky. Myšlenkou celého dne je přivést k ochraně přírody co nejvíce lidí a především dětí. Rovněž usilujeme o to, aby byla akce dostupná všem a tudíž je vše, kromě občerstvení, zdarma. Zde bych za organizátory poděkoval především starostovi města Nové Hrady Mgr. Vladimíru Hokrovi, ředitelce technických služeb Aleně Kedrušové, vedení Akademie věd se sídlem v zámku na Nových Hradech, panu Vlčkovi z hotelu Máj, Rybářství Nové Hrady a MVDr. Kypetovi. Bez jejich podpory by se taková akce nemohla uskutečnit,” řekl Ludovít Kasan.

Zážitkem bylo i zhlédnutí skvělého vystoupení mistra Evropy v dřevorubeckém sportu Davida Síly, který předvedl své umění s motorovou pilou, ruční pilou a sekerou. Jeho výstup po kmenu a následné přesekání polena nadchlo všechny přihlížející stejně, jako práce s ruční zubatou pilou či speciálně upravenou motorovou pilou vážící 27 kg.

Členové MS Kamenná – Žár, Blata – Hranice, Vraní Hnízdo a Nové Hrady předvedli své trofeje. Především srnci z honitby MS Kamenná – Žár byly opravdu na vysoké chovatelské úrovni.

Druhý ročník Dne ochrany přírody, myslivosti a rybářství se již připravuje, zájem a slušná účast k tomuto organizátory zavazují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám