Hlavní obsah

Den Díkůvzdání, indiáni a netradiční oslava Američanů žijících v Česku

Novinky, Jiří Šmucler

Oslava Díkuvzdání (Thanksgiving) je v celé severní Americe dlouhou tradicí a v minulosti byla oslavou úspěšné sklizně. Dnes je to příležitost pro setkávání rodin a přátel. V tradičním jídelníčku nesmí chybět krocan, brusinková omáčka a dýňový koláč. Američané žijící v Česku slavili netradičně.

Foto: Jiří Šmucler

Oslavy Díkůvzdání v USA podle tradice ze 17. století

Článek

Původ oslav datovaný do 17. století je celkem znám. V Kanadě je oslavou šťastných návratů domů. Konkrétně se připomíná příběh cestovatele z východu Kanady, který prozkoumal severo-západní cestu k Pacifiku a šťastně se vrátil. V USA je oslavou úspěšného vegetačního období s bohatou sklizní a den oslav je stanoven zákonem na čtvrtý čtvrtek v listopadu.

Svoji roli sehráli v historii díkuvzdání i američtí indiáni. Řada obrazů na přelomu 19. a 20. století dokumentuje společné oslavy s bílými osadníky. Výjevy jsou lehce zidealizované a tvrdí se, že mezi indiány a bílými osadníky šlo spíše o výměnný obchod – v případě díkůvzdání o brusinky. Indiáni totiž sbírali brusinky ve velkém a konzumovali je jako léčivo nebo je používali jako barvivo pro své pestré obleky. Novým bílým osadníkům brusinky zase nesměly chybět ve svátečním jídelníčku.

Ostatně i bývalý československý vyslanec v USA Ferdinand Veverka navštěvoval indiány při obdobných příležitostech a jeho paní Cornelie - malířka je zvěčňovala, jak dokládají výstřižky z Washington Herald (1936), které přetiskly i české noviny.

V amerických rodinách se sjede na oslavu celé příbuzenstvo. Podle některé tradice hlava rodiny ve svém projevu poděkuje Bohu za úspěšný rok, následuje modlitba a hodování. Na stole jsou figurky bílých osadníků (Pilgrim Fathers) a indiánů. Letošní oslavy v New Yorku byly obohaceny o alegorický průvod s balónky různých tvarů, na který se dostavil i první Santa Claus, a o protesty některých spolků proti komercializaci oslav pod heslem Nemusíš kupovat dárek, abys jen dal dárek.

Američané v Praze slavili v Hard Rock Cafe, který je přivítal obrazy rockových velikánů a živou hudbou, při které starší ročníky zůstaly v hlubokém zamyšlení a mladí u vytržení. Projevy v tom rachotu nebyly slyšet, ale určitě byly děkovné na adresu dobrého českého jídla a pití, kde krocan nechyběl

Reklama

Výběr článků

Načítám